Indija testirala projektile s više bojevih glava

Sistem je opremljen domaćim zračnim sistemima i paketima senzora visoke preciznosti, koji omogućavaju da vozila za ponovni ulazak dođu do ciljnih tačaka u okviru željene preciznosti.

Indijski premijer Narendra Modi govori o testiranju nacionalne rakete Agni-5 tokom skupa dok njegov tjelohranitelj posmatra stadion Bakshi u Srinagaru, 7. marta 2024. (Stringer / Reuters)

Indija je uspješno testirala nuklearni projektil koji može nositi više bojevih glava.

Premijer Narendra Modi čestitao je naučnicima Indijske organizacije za odbrambeno istraživanje i razvoj (DRDO) na prvom testu leta rakete Agni-V koja je razvijena u zemlji i koristi MIRV tehnologiju, prenosi Hina navode agencije dpa.

MIRV tehnologija osigurava da jedan projektil može izbaciti nekoliko bojevih glava na različitim lokacijama, izvijestio je kanal vijesti NDTV.

Najsofisticiraniji raketni sistem

Samo nekoliko država – Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska imaju MIRV projektile.

Indija, najveća svjetska demokratija, kaže da je raketni program koji razvija više od tri decenije isključivo u odbrambene svrhe.

Agni (hindska riječ za vatru) jedan je od najsofisticiranijih raketnih sistema u Indiji.

Grupa raketa srednjeg do dugog dometa Agni ključni je dio indijskog zemaljskog programa usmjerenog uglavnom na odvraćanje regionalnih rivala Pakistana i Kine.

Ovaj sistem je opremljen domaćim zračnim sistemima i paketima senzora visoke preciznosti, koji omogućavaju da vozila za ponovni ulazak dođu do ciljnih tačaka u okviru željene preciznosti, prenosi Anadolija.

Ova sposobnost je pokazatelj rastuće tehnološke moći Indije.

Izvor: Agencije