Poljska planira lansiranje vojnih posmatračkih satelita 2025. godine

Ministar odbrane Władysław Kosiniak-Kamysz rekao je da će Poljska ove godine razviti svemirske jedinice, zbog lekcija naučenih iz iskustva Ukrajine od početka ruskog napada u februaru 2022. godine.

Poljski ministar odbrane i zamjenik premijera Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, general Maciej Klisz, operativni komandant Oružanih snaga i general Wieslaw Kukula, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Poljske, prisustvuju konferenciji za novinare po završetku sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Varšavi nakon što je neidentifikovani zračni objekt ušao u poljski zračni prostor, 29. decembra 2023. (Dawid Zuchowicz /Agencija Wyborcza/ REUTERS)

Poljska planira lansirati seriju vojnih posmatračkih satelita 2025. godine, rekao je Cezary Tomczyk, zamjenik ministra odbrane te zemlje.

“Sljedeće godine, kao Ministarstvo odbrane i Vojska Poljske, želimo staviti naše prve satelite u orbitu”, rekao je Tomczyk na brifingu za novinare, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Poljska planira nabaviti satelitski sistem opremljen radarskim i optičkim tehnologijama koje bi omogućile posmatranje Zemlje bez obzira na atmosferske uslove, a koristile bi se strane i domaće tehnologije, dodao je.

Ministar odbrane Władysław Kosiniak-Kamysz rekao je da će Poljska ove godine razviti svemirske jedinice, zbog lekcija naučenih iz iskustva Ukrajine od početka ruskog napada u februaru 2022. godine.

Poljska ne isključuje napad Rusije na neku od članica NATO-a

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz izjavio je ranije za poljske medije kako uzima u obzir sve scenarije, pa i onaj najcrnji, da Rusija uđe u otvoreni vojni sukob sa Sjevernoatlantskom alijansom (NATO), napadom na neku od njenih članica, prenosi agencija Beta.

Nova proevropska Vlada premijera Donalda Tuska obećala je kako će nastaviti modernizaciju i jačanje Vojske Poljske i ubrzane nabavke oružja, ali će provjeriti ugovore koje je prije svega s Južnom Korejom potpisivala prethodna Vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski, također, ne isključuje scenarij da Rusija napadne NATO, ali je ranije za poljsko izdanje Newsweeka izjavio da to – hoće li uopće i kada izbiti rat s Rusijom zna samo jedan jedini čovjek – Putin.

U decembru 2022. godine Ministarstvo odbrane Poljske je potpisalo ugovor s “Erbasom” za isporuku dva izviđačka satelita, čije je lansiranje planirano do 2027. godine.

Izvor: Agencije