NASA poslala u Aziju leteću laboratoriju da pomogne u borbi protiv smoga

Milioni smrti svake godine povezani su s onečišćenjem zraka, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sistema upozorenja za javnost.

Na 100.000 ljudi na Filipinima se dogodi 100 smrtnih slučajeva zbog onečišćenog zraka (Reuters)

NASA je počela seriju maratonskih letova u Aziji s najvećom svjetskom letećom laboratorijom, u ambicioznoj misiji poboljšanja modela koji pomažu u predviđanju i borbi protiv onečišćenja zraka.

Milioni smrti svake godine povezani su s onečišćenjem zraka, a poboljšanje sposobnosti identifikacije izvora i ponašanja može dovesti do preciznijih sistema upozorenja za javnost, javlja AFP.

Počevši na Filipinima, DC-8 američke agencije leti do osam sati bez prestanka – ponekad samo 15 metara od tla – kako bi skupio čestice zraka za proučavanje.

„Možemo pružiti direktna mjerenja količine onečišćenja koje dolazi iz različitih izvora, a to je jedan od primarnih inputa za modele predviđanja kvaliteta zraka“, rekao je Barry Lefer iz NASA-e.

Kombinacija očitanja iz više izvora

Predviđanje kvaliteta zraka oslanja se na očitanja sa zemaljskih stanica kao i sa satelita, ali obje metode su ograničene u svojoj sposobnosti da vide kako se zagađivači šire u zraku, kažu stručnjaci.

Očitavanja iz aviona mogu pomoći popuniti tu prazninu, poboljšati tumačenje satelitskih podataka i dovesti do tačnijih modela.

„Kombinacija očitanja iz zraka, svemira i tla neophodna je za politike u vezi s javnim zdravljem, u vezi s industrijskom usklađenošću, u vezi s očuvanjem ekosistema“, rekla je Maria Antonia Loyzaga, filipinska ministrica za okoliš i prirodne resurse.

Trodimenzionalne karte zagađivača u zraku

Opremljena desecima vrlo osjetljivih instrumenata, laboratorija NASA-e dvaput je do sada ove sedmice letjela iznad nekih od najgušće naseljenih područja Filipina, uključujući regiju glavnog grada, prema stranici za praćenje FlightAware.

Pratio ga je manji mlažnjak NASA-e Gulfstream čiji instrumenti mogu stvoriti trodimenzionalne karte zagađivača u zraku.

U narednim sedmicama avioni će, također, provoditi istraživačke letove iznad Južne Koreje, Malezije i Tajlanda.

Rezultati studije bit će podijeljeni s javnošću nakon godinu dana, rekli su službenici programa NASA-e.

Sve više smrti zbog onečišćenja zraka

Projekt pod nazivom ASIA-AQ predstavlja saradnju između američke agencije i vlada u regiji koja ima jedne od najviših stopa smrtnosti povezanih sa zagađenjem zraka u svijetu.

Naučnica opservatorije u Manili, Maria Cambaliza potvrdila je novinarima da je blizu trećine globalnih smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenjem zraka zabilježeno u Aziji.

Na Filipinima, dodala je, ima 100 takvih smrti na 100.000 ljudi, prenosi Hina.

Izvor: Agencije