EU će pratiti rad tehnoloških kompanija po novim pravilima

Najavljene su izmjene gotovo tri decenije starih pravila, poznatih kao obavještenje o definiciji tržišta, koja određuju da li kompanije imaju tržišnu moć da potiskuju rivale ili kontroliraju cijene.

'Da bismo održali konkurentnost naših tržišta, moramo da popravimo okvir, zato što bi na kraju konkurentna tržišta najbolje služila potrošačima', rekla je Vestager (Reuters)

Antimonopolska nadzorna tijela Evropske unije, koja istražuju sporazume o spajanju velikih tehnoloških kompanija (Big Tech) ili njihovu tržišnu moć, sada će također uzimati u obzir, pored ostalog, i širi utjecaj njihovih besplatnih proizvoda ili usluga, izjavila je Margrethe Vestager, zadužena za osiguravanje slobodne tržišne utakmice i konkurencije u EU.

Vestager je najavila izmjene gotovo tri decenije starih pravila, poznatih kao obavještenje o definiciji tržišta, koja određuju da li kompanije imaju tržišnu moć da potiskuju rivale ili kontroliraju cijene, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Britanska agencija navodi da je ovo uslijedilo nakon kritika stručnjaka da antimonopolski zakoni Evropske unije, kao i zakoni o spajanju kompanija, ne idu ukorak s vremenom, naročito na tehnološkim tržištima, kao i u vezi sa kompanijama koje nude besplatne proizvode ili usluge u zamjenu za podatke korisnika.

Nova pravila

U slučajevima, u koje su uključene velike tehnološke kompanije, Evropska komisija ispitivat će višestrane platforme i digitalne ekosisteme, proizvode izgrađene oko mobilnog operativnog sistema, kako bi definirala tržišnu moć kompanije, kao i proizvode i usluge koji se nude besplatno.

Reuters napominje da se tržišni udio kompanija također može definirati na osnovu prodaje, kapaciteta ili broja aktivnih korisnika, kao i posjeta web stranici prema normiranim pravilima.

Još jedan novi element predstavlja uključivanje uvoza i njegovog utjecaja na preduzeća u Evropsku uniju u procjenu antimonopolskog nadzornog organa EU-a, navodi agencija.

“Da bismo održali konkurentnost naših tržišta, moramo da popravimo okvir, zato što bi na kraju konkurentna tržišta najbolje služila potrošačima”, rekla je Vestager.

Izvor: Agencije