Meta će označavati fotografije generirane umjetnom inteligencijom

Nova tehnologija neće raditi za audio i video formate, uprkos tome što se upravo takav sadržaj najčešće služi za širenje lažnih informacija.

Oznake će se pojaviti na fotografijama objavljenim na Facebooku, Instagramu i društvenoj mreži Threads (AFP)

Kompanija Meta će na svojim društvenim mrežama uvesti tehnologiju koja može da otkrije i označi fotografije generirane umjetnom inteligencijom (AI).

Kako se navodi, oznake će se pojaviti na fotografijama objavljenim na Facebooku, Instagramu i društvenoj mreži Threads, prenosi BBC.

Iz kompanije su naveli kako se nadaju da će nova tehnologija pomoći u borbi protiv lažnog sadržaja na društvenim mrežama.

Tehnologija ‘još nije dovoljno sazrela’

Nick Clegg, šef sektora za globalna pitanja u Meti, istakao je da kompanija želi proširiti upotrebu oznaka za AI sadržaj u narednih nekoliko mjeseci, ali je i naveo da tehnologija „još nije dovoljno sazrela“.

Prema njegovim riječima, nova tehnologija neće raditi za audio i video formate, uprkos tome što se upravo takav sadržaj najčešće služi za širenje lažnih informacija.

Umjesto toga, Meta će tražiti od korisnika da označe svoje audio i video objave, a ukoliko to ne učine prema njima će biti „primijenjene kazne“, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije