Istraga zbog telefonskih poziva s umjetno napravljenim Bidenovim glasom

Robotski telefonski pozivi najjasniji su i mogući prvi poznati pokušaj zloupotrebe umjetne inteligencije za miješanje u američke predsjedničke izbore, tvrdi državni tužitelj John Formella.

Pozivi su lažno prikazivali građanima da su s broja organizacije koja vodi kampanju za Bidena (Reuters)

Vlasti američke države New Hampshire naredile su prekid rada dvije kompanije povezane s automatiziranim telefonskim pozivima uz korištenje umjetne inteligencije za oponašanje glasa predsjednika Josepha Bidena, kako bi se građani obeshrabrili da glasaju na predizborima Demokratske stranke prošlog mjeseca u toj državi.

Državni tužitelj John Formella, koji je tek počeo istragu slučaja, rekao je novinarima da su ti „robotski“ telefonski pozivi najjasniji i mogući prvi poznati pokušaj zloupotrebe umjetne inteligencije za miješanje u američke predsjedničke izbore, prenosi AP.

Snimljenu poruku je dobilo do 25.000 birača dva dana prije predizbora 23. januara. Glas sličan Bidenovom izgovara i frazu koju on često koristi i lažno tvrdi da bi glasanje na predizborima spriječilo glasače da glasaju i na predsjedničkim izborima u novembru.

Bidenova kampanja pohvalila istragu

Pozivi su lažno prikazivali građanima da su s broja organizacije koja vodi kampanju za Bidena.

Organizacija Bidenove kampanja je pohvalila istragu o pozivima. „Dezinformacije koje imaju za cilj suzbijanje glasanja i namjerno podrivanje slobodnih i poštenih izbora su neprihvatljiva prijetnja i mi pohvaljujemo tužitelja države New Hampshire što je to ozbiljno shvatio i brzo krenuo u akciju protiv daljih napora da se poremete demokratski izbori“.

Očigledan pokušaj potiskivanja birača korištenjem brzo napredujuće „generativne tehnologije umjetne inteligencije“ primjer je onoga što stručnjaci upozoravaju da će ovu godinu učiniti neviđenom po izbornim dezinformacijama širom svijeta, prenosi Beta.

Izvor: Agencije