Microsoft i Semafor će stvarati novinske priče uz AI istraživačku podršku

Microsoft će platiti za sada nepoznatu sumu novca Semaforu na ime sponzorstva za servis udarnih vijesti zvani ‘Signals’.

Startup će imati 'newsfeed' s udarnim vijestima i analizama velikih priča, a trebalo bi ih biti nekoliko desetaka dnevno (Reuters)

Microsoft se udružio s medijskim startupom Semafor kako bi se AI chatbot tog tehnološkog giganta koristio u razvoju novinskih priča, javlja Financial Times.

Takav se potez smatra „pruženom rukom“ novinarima u trenucima kad se kompanija suočava s tužbom The New York Timesa, vrijednom više milijardi dolara, prema kojoj se umjetna inteligencija Microsofta besplatno učila na milionima novinskih članaka tog uglednog lista.

U okviru sporazuma Microsoft će platiti za sada nepoznatu sumu novca Semaforu na ime sponzorstva za servis udarnih vijesti zvani Signals. Kompanije ne žele otkriti financijske detalje sporazuma, ali je suma, prema navodima bliskih izvora, „značajna“ za poslovanje Semafora.

Članke će, ipak, pisati novinari

Ovaj startup će imati newsfeed s udarnim vijestima i analizama velikih priča, a trebalo bi ih biti nekoliko desetaka dnevno, piše Financial Times.

Cilj je, kako se tvrdi, da se publici ponude različite tačke gledišta sa cijele planete, što je jedna od ključnih želja Semafora otkako je osnovan 2022. godine.

Prema riječima suosnivača Semafora Bena Smitha, članke u servisu Signals u potpunosti će pisati novinari, a umjetna inteligencija će služiti kao oruđe za pretragu radi potkrijepljenosti radova.

Tužba protiv Microsofta

Medijske kompanije sve više strahuju od generativne umjetne inteligencije i potencijalne prijetnje koju ona predstavlja za novinarsku profesiju i poslovanje.

Novinski izdavači nastoje osmisliti način kako s umjetnom inteligencijom unaprijediti svoje poslovanje i iskoristiti tehnološki razvoj, ali se isto tako plaše da će im AI chatbots preuzeti publiku, a samim tim oduzeti prihode, jer su u stanju da za nekoliko sekundi stvore humanoidni tekst s informacijama.

The New York Times je u decembru tužio Microsoft i OpenAI, tvrdeći da su te dvije kompanije „slobodno projahale“ kroz milione članaka tog medija kako bi izgradile svoje AI chatbots i traži milijarde dolara na ime odštete, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije