Medijske kuće tuže Google zbog gubitaka u digitalnom oglašavanju

Bez Googleove zloupotrebe dominantnog položaja medijske kompanije dobijale bi znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamne tehnologije, navedeno je u tužbi.

Google konstruktivno sarađuje s izdavačima širom Evrope, a naši alati za oglašavanje se prilagođavaju i razvijaju u partnerstvu s tim istim izdavačima, odgovorila je kompanija Annegret Hilse / (Reuters)

Više od 30 medijskih kuća tužilo je Alphabet, matičnu kompaniju Googlea, za odštetu od 2,1 milijardu eura, zbog pretrpljenih gubitaka u vezi s praksom kompanije u digitalnom oglašavanju.

Dionice te američke kompanije zbog toga su pale za više od dva posto, prenio je Reuters.

Medijske kuće koje su tužile Alphabet nalaze se u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Mađarskoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Španiji i Švedskoj.

„Medijske kompanije, koje su uključene u tužbu, pretrpjele su gubitke zbog manje konkurentnog tržišta, što je direktan rezultat lošeg ponašanja Googlea“, navodi se u saopćenju koje su objavili njihovi advokati.

Sredstva su mogla biti reinvestirana u medije

Oni ističu da bi, bez Googleove zloupotrebe dominantnog položaja, medijske kompanije dobijale znatno veće prihode od oglašavanja i plaćale niže naknade za usluge reklamne tehnologije.

„Najvažnije je da su ova sredstva mogla biti reinvestirana u jačanje evropskog medijskog prostora“, kažu advokati.

Oni su spomenuli i kaznu od 220 miliona eura francuskog antimonopolskog tijela protiv Googlea za njegovo poslovanje u području reklamnih tehnologija 2021. godine, kao i optužbe Evropske komisije prošle godine da potkrijepe tužbu svoje grupe.

„Ukoliko dođe do praćenja regulatornog nadzora, Google će, možda, morati promijeniti svoju dosadašnju praksu i osigurati dosljednije i predvidljivije cijene oglašivačima“, naveli su advokati.

Google odbija optužbe

Glasnogovornik Googlea je odgovorio da se kompanija protivi tužbi, dodajući da je „spekulativna i oportunistička“.

„Google konstruktivno sarađuje sa izdavačima širom Evrope, a naši alati za oglašavanje se prilagođavaju i razvijaju u partnerstvu s tim istim izdavačima“, rekao je.

Kompanija je prošle godine navela da se ne slaže sa antimonopolskim optužbama Evopske unije protiv svog poslovanja u području reklamnih tehnologija.

Izdavači širom svijeta posljednjih godina se žale kako, zbog sve veće dominacije visoke tehnologije u oglašavanju, njihov udio u prihodima opada.

Google je, prema mišljenju analitičara, najdominantnija platforma za digitalno oglašavanje na svijetu, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije