Šta je donio Mobile World u Barceloni: Od robotskog psa do letećeg automobila

Kompanija Alef Aeronautics je već dobila gotovo 3.000 prijava za leteći automobil koji se prodaje po cijeni od 300.000 američkih dolara.

Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno, objasnio je Jim Dukhovny, šef kompanije Alef Aeronautics (Rebecca Cook / Reuters)

Tehnološke kompanije su na kongresu Mobile World u Barceloni predstavile brojne umrežene uređaje na najvećem telekomunikacijskom sajmu u svijetu. Među njima su prvi leteći automobil, robotski pas, prozirni laptop, lutka s umjetnom inteligencijom…

Prvi leteći automobil

Američka kompanija Alef Aeronautics prvi put je javnosti predstavila funkcionalni model nečega za što tvrdi da je prvi pravi leteći automobil.

„Vozi poput automobila, izgleda poput automobila i polijeće vertikalno“, objasnio je Jim Dukhovny, šef kompanije.

Taj automobil na električni pogon dobio je poseban certifikat plovidbenosti američke Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA).

Trenutni prototip može prevoziti dvije osobe i prijeći udaljenost od otprilike 170 kilometara, a kompanija očekuje da će proizvodnja konačne verzije automobila početi krajem 2025.

Kompanija je već dobila gotovo 3.000 prijava za automobil, koji se prodaje po cijeni od 300.000 američkih dolara.

Robotski pas

Kineska kompanija Tecno Mobile je predstavila psa robota, izgledom nalik njemačkom ovčaru, koji koristi umjetnu inteligenciju i snažne senzore kako bi razumio glasovne komande i izvodio trikove poput rukovanja, naklona ili penjanja stepenicama.

Robotom nazvanim „Dynamic 1“ se, također, može upravljati aplikacijama za pametne telefone, a svrha mu je pružiti „radosti posjedovanja kućnog ljubimca bez gnjavaže“.

Prozirni laptop

Kineski proizvođač Lenovo je predstavio prototip laptopa s potpuno prozirnim staklenim ekranom veličine 17,3 inča.

Umjesto tradicionalne tastature, ima dodirnu površinu na kojoj se mogu projicirati tipke ili se na njoj može koristiti posebna olovka za crtanje po ekranu. Kompanija nije najavila kada će proizvod biti u prodaji.

Prozirnost ekrana može se prilagođavati kako ne bi svako ko prolazi mogao vidjeti što njegovi korisnici rade.

„Proziran ekran postojao je dosad samo u futurističkim filmovima“, rekao je izvršni direktor Aiguo Zheng, dodavši da je to sada postala stvarnost.

Lutka s umjetnom inteligencijom

Tijelom od tkanine, cvjetnom bluzom i smeđom kosom, Hyodol u potpunosti izgleda kao dječja lutka. No, Hyodol, koju proizvodi istoimena južnokorejska kompanija, namijenjena je starijim osobama.

Ima senzore i mikroprocesore koji koriste umjetnu inteligenciju, može svirati, glasovnim porukama podsjećati starije ljude da popiju lijekove te obavijestiti njihove skrbnike kada ne zabilježi nikakve kretnje u određenom vremenskom periodu.

Visoka je 35 centimetara, a izrađena tako da govori kada je korisnik dotakne ili prema željenom rasporedu, naprimjer u vrijeme obroka.

„Predani smo tome da pomognemo starijim osobama da žive nezavisno dok istovremeno ostaju povezani sa svojom zajednicom i voljenima“, objavila je kompanija.

Pretvarač otežanog govora

Nizozemski startup Whispp predstavio je aplikaciju za pozive, koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije kako bi otežani govor uzrokovan stanjima poput raka grla, moždanog udara ili mucanja simultano pretvarao u prirodni glas korisnika.

Za razliku od drugih rješenja za ljude s govornim teškoćama koja pretvaraju govor u tekst, aplikacija omogućuje korisnicima da razgovaraju s kime god žele na svojim telefonima ili kompjuterima te da održavaju prirodan tok razgovora, a da se pritom čuje njihov zdravi glas.

„Veoma smo sretni što ljudima koji su izgubili svoj glas pomažemo da ga vrate“, rekao je Joris Castermans, suosnivač i šef Whisppa. Nada se i da bi aplikacija jednog dana mogla biti na svim pametnim telefonima kako bi se „svijet učinio uključivijim“, prenosi Hina.

Izvor: Agencije