Meta najavila borbu protiv zloupotrebe AI-ja na evropskim izborima

Meta je zabrinuta zbog toga što je generativna AI tehnologija u stanju da lažira video-zapise, slike i audio-snimke, pa može da se koristi za prevaru glasača.

Meta je nedavno potpisala sporazum sa drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su se obavezale na borbu protiv AI-generiranog sadržaja (Dado Ruvić / Reuters)

Kompanija Meta, kao vlasnica Facebooka i Instagrama, formirat će tim za borbu protiv obmanjujućih sadržaja u području umjetne inteligencije (AI) na društvenim mrežama kada je riječ o predstojećim izborima za Evropski parlament, koji se održavaju od 6. do 9. juna.

Meta je zabrinuta zbog toga što je generativna AI tehnologija u stanju da lažira video-zapise, slike i audio-snimke, pa može da se koristi za prevaru glasača, prenio je BBC.

Najava dolazi dvije sedmice nakon što je Meta potpisala sporazum sa drugim velikim tehnološkim kompanijama koje su se obavezale na borbu protiv takvog sadržaja.

TikTok, kao rival Mete na društvenim mrežama, ranije je najavio da će pokrenuti takozvane izborne centre u okviru svoje aplikacije na jezicima svake od 27 članica Evropske unije, u kojima će biti smještene mjerodavne informacije.

Najavljuju znatno više ljudi

I šef Mete za poslove u Evropskoj uniji Marco Pancini rekao je da će ta kompanija pokrenuti centar za izbore specifičan za EU, koji će „identificirati potencijalne prijetnje“.

„Od 2016. godine uložili smo više od 20 milijardi dolara u sigurnost i učetverostručili veličinu našeg globalnog tima, koji radi u ovom području, na gotovo 40.000 ljudi“, rekao je.

Pancini napominje kako to uključuje 15.000 recenzenata sadržaja, koji pregledaju sadržaj na Facebooku, Instagramu i drugim platformama, na više od 70 jezika, računajući i sva 24 zvanična jezika Unije, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije