Kineski BYD isporučio prva električna vozila na evropsko tržište

Električni automobili koji su stigli u Njemačku bit će isporučeni u nekoliko evropskih zemalja, a najjeftiniji modeli iz prve ture bi trebali koštati svega 9.300 eura.

Cijenu vozila koja su stigla konkurenti smatraju 'nedopustivo niskom' jer BYD ima obimne državne subvencije u Kini (Athit Perawongmetha / Reuters)

Prvi teretni brod na kojem su vozila kineskog proizvođača BYD iskrcao je prvih 3.000 električnih automobila te firme u njemačkoj luci Bremerhaven, čime je počela ofanziva, kako ju je nazvala agencija AFP, te kompanije za osvajanje evropskog tržišta.

Električni automobili koji su stigli bit će isporučeni u nekoliko evropskih zemalja, a najjeftiniji modeli iz prve ture bi trebali koštati svega 9.300 eura. U Evropi se očekuje prosječna cijena iznad 10.000 eura i trebala bi zavisiti od tržišne politike uvoznika u pojedinačnim zemljama, prenosi Beta.

Cijenu tih modela konkurenti smatraju „nedopustivo niskom“ jer BYD ima obimne državne subvencije u Kini.

Pretekao Teslu po prodaji

BYD, kineski gigant za proizvodnju električnih automobila, po prodaji je u svijetu u posljednjem kvartalu 2023. godine pretekao američkog Teslu.

BYD je naručio ukupno osam brodova za transport automobila iz Kine, posebno u Evropu, navode njemački mediji.

BYD (što je skraćenica engleskog Build Your Dreams (Izgradi svoje snove)) je vodeći svjetski proizvođač električnih automobila.

Ta grupa je 2022. godine prestala da proizvodi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem kako bi se fokusirala na hibridne i električne modele.

Izvor: Agencije