Prvo američko slijetanje na Mjesec u 50 godina: Kako se sve odigralo?

Tehnički problemi primorali su lender na dodatni krug oko Mjeseca, no na kraju je sigurno sletjela na njegovu površinu.

Odysseus prolazi iznad bliže strane Mjeseca (Intuitive Machines via REUTERS)

Lunarni lender Odysseus izveo je prvo slijetanje SAD-a na Mjesec u više od 50 godina, u nečemu što je opisano kao “misija sa teretom”.

Ovo je prvo uspješno slijetanje neke komercijalne svemirske letjelice na Mjesec, nakon neuspješne misije prošlog mjeseca.

Evo šta znamo o slijetanju na Mjesec i Odysseusu.

Šta je lender Odysseus?

Odysseus je prva letjelica lansirana iz SAD-a koja je sletjela na površinu Mjeseca od Apolla 17 1972. godine.

Odysseus, također poznat kao “Odie”, tip je lunarnog lendera koji je dizajnirao Intuitive Machines, komercijalna grupa za lunarne misije čiji je cilj isporuka malih “korisnih tereta” na površinu Mjeseca.

Za ovu misiju, tokom koje će se istraživati okolina na jednom od Mjesečevih polova, NASA je toj kompaniji platila 118 miliona dolara u okviru programa poznatog kao Commercial Lunar Payload Services (CLPS).

Kako se navodi, korisni teret je dio svemirske letjelice koji je odgovoran za postizanje primarnih ciljeva misije. To mogu biti naučni instrumenti, komunikacijska oprema ili bilo koja druga specijalizirana oprema potrebna za misiju.

Ovaj model lunarnog lendera zove se Nova-C. Kako navodi Intuitive Machines, model je veličine britanske telefonske govornice sa pričvršćenim nogama. Prema NASA-i, to je šesterougli cilindar visok četiri i širok 1,57 metara.

Lender je opremljen sa pet komada NASA-inog tereta i jednim komercijalnim, od ukupno 100 kilograma.

NASA-in teret uključuje istraživačku i drugu opremu.

“NASA-in teret će se fokusirati na demonstraciju komunikacijskih, navigacijskih i tehnologija preciznog slijetanja, te prikupljanje naučnih podataka”, saopćila je svemirska agencija u izjavi.

Ovaj model lunarnog lendera zove se Nova-C [File: Evan Garcia/Reuters]

Prema Joelu Kearnsu, saradniku administratora za istraživanje u NASA-inoj Upravi za naučne misije, ovo je misija s teretom.

“NASA plaća kompaniji da odnese našu opremu do površine Mjeseca, kao i da vrati podatke”, rekao je Kearns za Al Jazeeru.

„No, ovo je misija kompanije. Oni idu, prave lender, kupuju raketu, formiraju misiju, te uspostavljaju sve komunikacije. Mi smo samo klijent koji plaća teret, kao da šaljemo paket u nečiju kuću”, dodao je.

U teret su uključeni i predmeti koji se tiču umjetnosti. Među njima je kutija američkog umjetnika Jeffa Koonsa koja sadrži 125 malih kuglica od nehrđajućeg čelika koje predstavljaju različite mjesečeve mjene u jednom mjesecu. Umjetničko djelo povezano je sa pojedincima koji su zabilježili važna dostignuća u historiji.

“Na ovaj način Koons odaje počast nekim od najvećih dostignuća u prošlosti kako bi nadahnuo buduće generacije”, rekli su iz Intuitive Machinesa.

Kada je lender sletio na Mjesec?

Odysseus je sletio na Mjesec u petak u 00:23 sati po srednjoevropskom vremenu.

Lansirao ga je SpaceX iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi 15. februara, pomoću raketnog lansera Falcon 9.

Falcon 9 je odveo lender u Zemljinu orbitu, dostižući brzinu veću od 40.000 kilometara na sat. Nakon što je raketa potrošila gorivo na visini od oko 223 kilometata iznad Zemlje, odvojila se od Odysseusa, ostavljajući lunarni lender da sam putuje svemirom. Lender je koristio zvjezdanu kartu za orijentaciju u svemiru, ravnajući svoje solarne panele sa sunčevim zrakama kako bi punio baterije.

Ako se njegova misija ne suoči sa nekim zastojima, lender na solarni pogon provest će sedam dana na Mjesecu, radeći svakog lunarnog dana dok sunce ne zađe. Kada nastupi lunarna noć, lender će ulaziti u stanje mirovanja.

Kako se odvijalo slijetanje na Mjesec?

Nakon putovanja dugog otprilike 400.000 kilometara, lender je u četvrtak počeo 73-minutno spuštanje na površinu Mjeseca. Izvršni direktor Intuitive Machinesa Stephen Altemus rekao je na početku misije da letjelica ima oko 80 posto šanse za uspjeh.

Tokom misije, kontrolori su se suočili sa tehničkim problemom koji je prijetio da zaustavi misiju.

Nekoliko sati prije slijetanja, laserski navigacijski sitem letjelice je otkazao, navodi The Associated Press.

Tim za kontrolu leta Intuitive Machinesa morao se osloniti na eksperimentalni NASA-in laserski sistem koji je bio na brodu – Navigation Doppler Lidar. Lender je zbog promjena u posljednjem trenutku morao napraviti dodatni krug oko Mjeseca.

“Nismo planirali koristiti Doppler Lidar za misiju… ali sada jesmo. Dakle, u osnovi, to je primarni sistem koji pomaže u pružanju informacija o brzini i nadmorskoj visini,” rekao je Prasun Desai iz NASA-ine misije Space Tech.

No, nakon uspješnog slijetanja, u početku nije bilo signala sa lendera.

Kako su minute prolazile, pojavila se zabrinutost oko stanja lendera, ali je na kraju ipak uspostavljena komunikaciona veza između njega i kontrolnog tima na Zemlji. U roku od nekoliko sati, Intuitive Machines je izvijestio da je ” Odysseus uspravan i da je počeo slati podatke”, te mogao prikazati slike.

Šta se očekuje da će Odysseus postići?

Osim što isporučuje teret, lunarni lender dizajniran je za procjenu okoline na Mjesečevom južnom polu, dok se NASA priprema poslati misiju s posadom u septembru 2026. sa Artemisom III.

Vjeruje se da Mjesečeva južna polarna regija sadrži mnogo leda. Međutim, prije slanja astronauta u ovo područje, agencija želi prikupiti dodatne podatke. Ove informacije pomoći će u procjeni faktora kao što su količina vode i dostupnost tog vitalnog resursa.

NASA-in cilj je uspostaviti trajnu bazu za ljude na Mjesecu i, na kraju, tačku za lansiranje prema Marsu.

“Cilj nam je istražiti Mjesec u pripremi za Artemis”, rekla je Sue Lederer, naučnica projekta Commercial Lunar Payload Services u Svemirskom centru Johnson u Houstonu tokom konferencije za novinare.

“Jedan od naših glavnih ciljeva je razvoj lunarne ekonomije”, dodala je, misleći na NASA-inu ambiciju da izgradi tržište na kojem će se privatne kompanije nadmetati da budu dio putovanja.

“Ima još mnogo toga što moramo naučiti o Mjesecu”, rekao je za Al Jazeeru Ali Bramson, naučnik sa Univerziteta Purdue.

Ko još šalje misije na Mjesec?

Navala na Mjesec postoji širom svijeta. Tokom prošle godine, Indija i Japan spustili su sonde na njega.

Kina više od decenije tamo ima rovere, ali Odysseus je prva privatno napravljena letjelica koja je krenula na to putovanje.

Nakon slijetanja Odysseusa, sljedeća svemirska letjelica koja će krenuti prema Mjesecu mogla bi biti Chang'e-6 iz Kine, robotska lunarna misija koja ima za cilj povećati kinesku kolekciju Mjesečevog kamenja i tla. Kineska nacionalna svemirska uprava objavila je da je lansiranje zakazano za maj 2024. godine.

Kakve su bile reakcije na slijetanje?

NASA-in administrator Bill Nelson rekao je: “Danas se prvi put u više od pola stoljeća SAD vratio na Mjesec. Danas je dan koji pokazuje snagu NASA-inih komercijalnih partnerstava.”

“Kakav trijumf, Odisej je osvojio Mjesec”.

Nakon potvrde uspjeha i mnogih stresnih sati, slavlju se pridružio i širi tim.

Izvor: Al Jazeera