Privatna američka svemirska letjelica stigla do Mjesečeve orbite

Očekuje se da će robotska letjelica postepeno spuštati visinu i sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17 (Joe Skipper - Reuters)

Svemirska letjelica dizajnirana za slijetanje na Mjesec, koju je izgradila kompanija Intuitive Machines sa sjedištem u Houstonu, stigla je u Mjesečevu orbitu.

Prva privatna svemirska letjelica te namjene približila se prvom američkom spuštanju na Zemljin prirodni satelit nakon više od 50 godina, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Mjesečev lender Nova-C, poznat kao Odysseus, ušao je nakon sedmominutnog orbitalnog manevra u kružnu orbitu 92 kilometara iznad Mjesečeve površine, objavila je kompanija u online saopćenju.

Pod pretpostavkom da sve ide prema planu, očekuje se da će robotska letjelica postepeno spuštati svoju visinu i sletjeti u krater Malapert A u blizini Mjesečeva južnog pola u četvrtak, noseći skup naučnih instrumenata NASA-e.

Odysseus je i dalje “u izvrsnom stanju”, rekla je kompanija, dodajući da će tokom njegovog lunarnog orbitiranja, otprilike 384.000 kilometara od Zemlje, kontrolori misije u Houstonu pratiti podatke o letu i slati slike Mjeseca.

Utrka s Kinom

Letjelica je lansirana iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi 15. februara, na vrhu rakete Falcon 9, koju je napravila i upravljala kalifornijska kompanija SpaceX.

Ako slijetanje uspije, misija IM-1 predstavljala bi prvo kontrolirano spuštanje američke svemirske letjelice na površinu Mjeseca od Apolla 17, kada je NASA-ina posljednja misija tamo sletjela 1972. godine.

To bi, također, označilo prvo “meko slijetanje” na Mjesec ikada komercijalno proizvedenog i upravljanog vozila i prvo u okviru NASA-inog lunarnog programa Artemis.

SAD želi vratiti astronaute na Zemljin prirodni satelit prije nego što Kina ondje spusti svoju svemirsku letjelicu s posadom.

Izvor: Agencije