Prihod kompanije Nvidia za godinu dana porastao 126 posto

Goldman Sachs je i prije objavljivanja rezultata za četvrti kvartal fiskalne godine naveo da kompanija Nvidia ‘ima najvažnije dionice na svijetu’.

Tržišna vrijednost kompanije prešla je 1.800 milijardi dolara (EPA)

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova Nvidia objavio je da njegov prihod za cijelu fiskalnu godinu, od februara 2023. do kraja januara ove godine, porastao za 126 posto međugodišnje – na 60,9 milijardi dolara.

Nvidia je u četvrtom fiskalnom kvartalu, koji se završio 28. januara, prihodovala 22,1 milijardu dolara, što je za 22 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 265 posto više u odnosu na četvrti fiskalni kvartal prošle godine, objavila je kompanija.

Prihod iz Centra za podatke (Data Center) za četvrti fiskalni kvartal iznosi 18,4 milijarde dolara, što je za 27 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 409 posto više u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

Premašili očekivanja Wall Streeta

Riječ je o rekordnim rezultatima koji su premašili očekivanja Wall Streeta, a tržišna vrijednost kompanije sada je prešla 1.800 milijardi dolara.

Jensen Huang, izvršni direktor kompanije, ukazao je na ogromnu potražnju za računarskom snagom koja je u osnovi tehnologije umjetne inteligencije (AI).

„Potražnja raste širom svijeta – u kompanijama, industrijama i državama“, dodao je Huang.

Goldman Sachs je i prije objavljivanja rezultata za četvrti kvartal fiskalne godine naveo da kompanija Nvidia ‘ima najvažnije dionice na svijetu’, prenio je Bloomberg.

Isplativa investicija

CNBC je povodom rekordnih rezultata firme Nvidia objavio i zanimljivu računicu o isplativosti ulaganja u akcije te kompanije.

„Da ste uložili 1.000 dolara u firmu Nvidia prije godinu dana, vaša investicija bi se utrostručila za gotovo 225 posto i na današnji dan bi vrijedila oko 3.248 dolara“, navodi CNBC.

Ako bi neko uložio 1.000 dolara u spomenutu kompaniju prije pet godina, vrijednost investicije bi porasla za 1.015 posto i sada bi vrijedila 17.542 dolara.

Investitori koji su bili dalekovidi i uložili 1.000 dolara u kompaniju Nvidia prije deset godina mogli bi uživati u rastu svojih investicija za 22.340 posto i sada bi imali imetak od 148.226 dolara.

Najbolje su, prema toj računici, prošli oni koji su uložili 1.000 dolara 22. januara 1999. godine kada je Nvidia prvi put izašla na berzu. Investicija je za 25 godina porasla za 222.708 posto na gotovo 2,78 miliona dolara, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije