Nakon decenija svemirskih istraživanja na Zemlju će pasti satelit ERS-2

Satelit ERS-2, veličine autobusa, lansiran je 1995. godine, nakon sestrinskog satelita ERS-1, koji je lansiran četiri godine ranije.

Svi dijelovi koji uspiju 'preživjeti' pad na kopno rasporedit će se po tlu, na području u prosjeku dugom više stotina kilometara i nekoliko desetaka kilometara širokom (Anadolija via Getty Images - Ilustracija)

Evropska svemirska agencija pažljivo prati pojave na nebu s obzirom na to da se na Zemlju treba spustiti evropski satelit za daljinska istraživanja ERS-2, koji je u svemiru proveo gotovo 30 godina.

Satelit ERS-2, veličine autobusa, lansiran je 1995. godine, nakon sestrinskog satelita ERS-1, koji je lansiran četiri godine ranije, javlja dpa.

U vrijeme lansiranja dva su ERS satelita bila najsofisticiraniji ikada dosad razvijeni sateliti za posmatranje Zemlje iz svemira.

ESA je 2011. godine donijela odluku o prekidu operacija satelita ERS-2 i pokrenula proces deorbitiranja da bi se spriječilo stvaranje dodatnog svemirskog otpada, pridržavajući se smjernica koje su postavile NASA, ESA i međunarodna svemirska zajednica.

Svrha takvih smjernica je smanjiti prisutnost neaktivnih satelita i raketnih dijelova u niskoj orbiti Zemlje te istaknuti važnost odlaganja nakon misije prirodnim propadanjem ili kontroliranim ulaskom.

Veći dio će izgorjeti u atmosferi

Nakon gotovo 13 godina propadanja u orbiti, uglavnom potaknutog jačim solarnim vjetrovima, satelit će prirodnim putem ponovno ući u Zemljinu atmosferu i tokom toga procesa raspast će se na manje dijelove.

Pri ponovnom ulasku u atmosferu veći dio ERS-2 će izgorjeti, no ESA još prati njegov pad te predviđa da će se on dogoditi negdje iznad istočne obale centralne Afrike.

Svi dijelovi koji uspiju „preživjeti“ pad na kopno rasporedit će se po tlu, na području u prosjeku dugom više stotina kilometara i nekoliko desetaka kilometara širokom, pa ESA procjenjuje da su potencijalni rizici vrlo niski.

Prikupio mnoštvo informacija

Tokom svojega 16-godišnjeg radnog vijeka, ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i razumijevanje klimatskih promjena.

Prikupio je brojne podatke o smanjenju Zemljina polarnog leda, o promjenama kopnenih površina, porastu nivoa mora, o zagrijavanju okeana i atmosferskoj hemiji.

Uz to je ERS-2 bio zadužen za praćenje prirodnih katastrofa, poput velikih poplava i potresa u udaljenim i nepristupačnim dijelovima svijeta, prenosi Hina.

Izvor: Agencije