Bidenova administracija pokreće javnu raspravu o AI-ju

Bijela kuća traži javne komentare o rizicima i koristima AI sistema čije bi ključne komponente bile javno dostupne svakome da ih koristi i modificira.

Tehnološke kompanije su podijeljene o pitanju kako da prave AI modele (Getty Images)

Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena pokreće javnu raspravu o tome trebaju li najmoćniji sistemi umjetne inteligencije biti „otvorenog koda“ ili zatvoreni.

Bijela kuća traži javne komentare o rizicima i koristima AI sistema čije bi ključne komponente bile javno dostupne svakome da ih koristi i modificira, navodi AP.

Ispitivanje je dio šire izvršne naredbe predsjednika Bidena, koju je potpisao u oktobru, kako bi rješavao brzo-razvijajuću tehnologiju.

Kompanije podijeljene o tome kako da prave AI modele

Tehnološke kompanije su podijeljene o pitanju kako da prave AI modele. Neke firme upozoravaju na opasnosti dostupnosti komponenata AI modela, dok drugi naglašavaju da je otvorenost nauke neophodna za istraživače i startupove.

Među najglasnijim promoterima otvorenog pristupa su kompanije Meta i IBM.

Ministarstvo telekomunikacija i informacija otvara 30-dnevni period za komentare na polju ideja, koje će kasnije biti proslijeđene predsjedniku, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije