Kineski Xpeng zapošljava nove radnike i ulaže milione u AI

Dodatni zaposlenici predstavljali bi 25-postotno povećanje broja zaposlenih u tom proizvođaču električnih vozila, kojeg podržava Volkswagen.

Xpeng nastoji preživjeti žestoku konkurenciju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila (EPA)

Kineski proizvođač električnih vozila Xpeng ove će godine zaposliti 4.000 ljudi i uložiti milione dolara u umjetnu inteligenciju (AI), kako bi se suočio sa sve žešćom konkurencijom na tržištu.

Tim potezom nastojat će preživjeti žestoku konkurenciju u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, javlja Reuters. Dodatni zaposlenici predstavljali bi 25-postotno povećanje broja zaposlenih u tom proizvođaču električnih vozila, kojeg podržava Volkswagen, u odnosu na njih 15.829 koliko ih je bilo krajem 2022. godine.

Nove poteze najavio je izvršni direktor He Xiaopeng u pismu zaposlenicima prvog radnog dana nakon praznika povodom Kineske nove godine.

Kompanija će, također, uložiti 3,5 milijardi juana (486,36 miliona dolara) u istraživanje i razvoj umjetne inteligencije za pametnu vožnju, rekao je He, dodajući da Xpeng planira lansirati 30-ak novih proizvoda ili poboljšanih modela u roku tri godine.

„Suočeni s pesimističkom makroekonomskom situacijom, mnogi poslovni partneri povlače se i boje se investirati. Mislim da je ovo prilika za naš razvoj. U 2024. ćemo preokrenuti trend i ući u brzi pozitivni ciklus u četvrtom kvartalu ili ranije“, rekao je He. „Ovo je deseta godina Xpengovog rada. Naši se rezultati moraju više nego udvostručiti“.

Izvoz kao pokretačka snaga

Xpengovi planovi razlikuju se od planova rivala koji režu troškove. Potražnja i dalje slabi na najvećem svjetskom tržištu automobila uprkos popustima koji se nude, u čemu prednjači Tesla. Kineski proizvođač električnih vozila Nio u novembru je najavio gašenje deset posto radnih mjesta kako bi poboljšao efikasnost u uvjetima rastuće konkurencije.

Suočeni sa slabijom potražnjom na domaćem tržištu, kineski proizvođači automobila kao pokretačku snagu rasta vide izvoz. Sve izraženiji utjecaj Kine kao izvoznika vozila uzrokuje nesuglasice u inozemstvu.

Kinesko ministarstvo trgovine objavilo je ranije ovog mjeseca da će poticati industriju vozila s pogonom na nove energente u odgovoru na ograničenja vanjske trgovine i da će sarađivati s inozemnim kompanijama, u okolnostima evropske istrage o kineskim subvencijama za taj sektor. Volkswagen je prošlo ljeto objavio da će uložiti gotovo 700 miliona dolara u Xpeng i kupiti 4,99 posto dionica kompanije, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije