Putin: Rusija blizu izrade vakcine protiv raka

Nadam se da će se [vakcine protiv raka] uskoro efikasno koristiti kao metode individualne terapije, rekao je ruski lider.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti najavio lijekove nove generacije (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako su ruski naučnici blizu kreiranja vakcine protiv raka koja bi uskoro mogla biti dostupna pacijentima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Putin je na moskovskom forumu o tehnologijama budućnosti rekao da su ruski naučnici “vrlo blizu stvaranja takozvanih vakcina protiv raka i imunomodulatornih lijekova nove generacije”.

“Nadam se da će se uskoro efikasno koristiti kao metode individualne terapije”, dodao je ruski lider koji nije precizirao na koje bi vrste raka te vakcine djelovale niti na koji način.

Brojne države i kompanije rade na vakcinama protiv raka.

Vakcine protiv HPV-a i HBV-a

Prošle je godine Vlada Velike Britanije potpisala sporazum s njemačkom firmom BioNTech o pokretanju kliničkih ispitivanja koja pružaju “personalizirano liječenje raka”, s ciljem dosezanja 10.000 pacijenata do 2030. godine.

Farmaceutske kompanije Moderna i Merck & Co razvijaju eksperimentalnu vakcinu protiv raka, za koju je studija pokazala da, nakon tri godine liječenja, za pola smanjuje mogućnost povratka ili smrti od melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Trenutno postoji šest licenciranih vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji izaziva više vrsta raka, uključujući i rak grlića maternice, navodi Svjetska zdravstvena organizacija, kao i vakcine protiv hepatitisa B (HBV), koji može dovesti do raka jetre.

Izvor: Agencije