Šta je Muskov moždani čip koji testiraju na ljudima?

Elon Musk je reklamirao kompaniju Neuralink kao budućnost tehnologije i medicine, no o čipu i njegovom testiranju pojavila su se etička pitanja.

Neuralink se takmiči sa Synchronom koji je implantirao svoj prvi moždani čip u čovjeka u julu 2022. (AP)

Godinu nakon odobrenja za testiranje, kompanija Neuralink milijardera Elona Muska prvi je put ugradila svoj bežični moždani čip u čovjeka.

Musk je objavio da je pacijent primio implantat u nedjelju i da se “dobro oporavlja”. Uređaj bi trebao imati nekoliko primjena – od obnavljanja motoričkih funkcija kod ljudi do omogućavanja sučelja mozak-računar. Nije bilo nezavisne provjere Muskovih tvrdnji, a Neuralink nije ponudio previše detalja.

Musk je reklamirao Neuralink kao budućnost tehnologije i medicine, no o čipu i njegovom testiranju pojavila su se etička pitanja.

Evo šta trebate znati o Neuralinku, startupu koji je Musk osnovao 2016. godine, i njegovom testiranju na ljudima.

Šta je Neuralinkov čip i čemu služi?

Uređaj veličine novčića hirurški se ugrađuje u lobanju, ultratankim žicama koje idu u mozak i razvijaju sučelje mozak-računar (BCI).

Disk bi registrirao aktivnost mozga i poslao je na uređaj, poput pametnog telefona, putem zajedničke Bluetooth veze.

Prvi proizvod, nazvan Telepathy, omogućit će ljudima da kontroliraju svoje telefone ili računare “samo razmišljanjem”, rekao je Musk.

Implantiranje čipa u dio mozga koji kontrolira motoričke funkcije omogućilo bi ljudima i prevladavanje neuroloških poremećaja, tvrdi kompanija.

Musk je rekao da bi prvi korisnici bili oni koji su izgubili sposobnost upravljanja svojim udovima.

Šta predstavlja Neuralinkova faza ispitivanja na ljudima?

Faza testiranja na ljudima prikupit će podatke o sigurnosti i učinkovitosti, a istovremeno će pomoći u poboljšanju uređaja.

Musk je na platformi X objavio da “početni rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka”. To znači da neuroni šalju električne i hemijske signale jedni drugima po tijelu. Takva aktivnost omogućava obavljanje svakodnevnih funkcija – od jela do razgovora.

Kada je Neuralink u septembru počeo tražiti učesnike u ispitivanju, tražio je osobe s bolestima kičmene moždine, ključnog dijela nervnog sistema.

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je ispitivanja na ljudima u maju 2023. usred saveznih istraga sigurnosti ispitivanja na životinjama.

Neuralink je testirao svoj čip na majmunima i svinjama.

Kompanija je pokazala nekoliko majmuna kako “igraju” osnovne videoigre ili pomiču kursor na ekranu kroz svoje Neuralink implantate.

Iako Neuralink kaže da nijedan majmun nije umro od posljedica implantacije, bilo je izvještaja o problemima s implantatima, uključujući paralizu, napade i oticanje mozga.

Jesu li još neke kompanije uključene u slične projekte?

U toku je 40-ak ispitivanja sučelja mozak-računar, prema online bazi podataka aktivnih kliničkih ispitivanja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija Synchron, sa sjedištem u Australiji, implantirala je svoj uređaj jednom američkom pacijentu u julu 2022. godine. Synchronov implantat ne zahtijeva rezanje lobanje za ugradnju.

Druga ispitivanja usmjerena su na medicinske potrebe, dok Muskova kompanija ide dalje od toga, sa ciljem da omogući ljudima kontroliranje svojih pametnih telefona i drugih uređaja.

Koja su etička pitanja o Neuralinku?

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog eksperimentiranja s Neuralinkovim moždanim čipom na životinjama kao i potencijalnih rizika povezanih s operacijom mozga, poput krvarenja u mozgu ili napada.

Dodaju da Muskova vizija implantata izaziva zabrinutost za privatnost i nadzor. Dostupni su oskudni detalji o mogućnosti korisnika da zadrže kontrolu nad svojim ličnim podacima i neuronskom aktivnošću.

Ranije ove godine Ministarstvo saobraćaja SAD-a kaznilo je Neuralink jer se nije registrirao kao transporter opasnog materijala – implantata iz mozga primata, prema zapisima savezne agencije u koje je Reuters imao uvid.

Izvor: Al Jazeera i agencije