Kako ne nasjesti na ‘lijepu riječ’ prevaranata na internetu

Sve su češće prijevare putem interneta i društvenih mreža, u kojima građani ostaju bez velikog novca.

Stručnjaci smatraju da je danas više prijevara nego što ih je bilo u prošlosti (Al Jazeera - Ilustracija)

Oduvijek su postojali najrazličitiji načini da se lakovjerne osobe uvjeri u nešto i prevari. Tada se moralo najčešće doći u neposredni kontakt s osobom, odnosno pogledati je u oči kako bi joj se “prodala” neka priča. A onda su došli internet i društvene mreže koji su donijeli nove mogućnosti i niz novih načina da se prevare naivne i lakovjerne osobe.

Tijekom proteklih mjeseci samo u Hrvatskoj zabilježeno je na desetine različitih primjera prevara koje su dovele do toga da su neki od građana ostali i bez desetaka tisuća eura.

Mediji u Hrvatskoj prenijeli su primjer 63-godišnje mještanke Krka koja je ostala bez 70.000 eura. Ona je, u nadi da će ostvariti profit u trgovanju dionicama nafte, putem interneta uplatila novac prevarantima koji su se predstavili kao brokeri. Policiji je rekla kako su je u više navrata na mobitel zvale nepoznate osobe koje su se predstavljale kao brokeri koji su je uvjerili u dobit trgovanjem dionica nafte preko njihovog tradera na internet stranici. Nakon što je uplatila novac, na internetu je naišla na upozorenja i informacije da se radi o grupi organiziranih prevaranata poslije čega je sve prijavila policiji.

Krajem 2023. godine i dvije žene s istoka Hrvatske su prijavile policiji da su prevarene. Tako je 60-godišnjakinja putem jedne društvene mreže stupila u kontakt s muškarcem koji joj se predstavio kao inženjer naftne platforme na Siciliji. Uslijedili su svakodnevni kontakti u kojima je nepoznati muškarac zadobio njeno povjerenje, obećao joj romantičnu vezu te je naveo da mu u nekoliko navrata uplati više desetaka tisuća eura. Nakon posljednje uplate posumnjala je da se radi o prevari te sve prijavila policiji.

Uskoro je policija je zaprimila i kaznenu prijavu 56-godišnjakinje koja je putem društvene mreže stupila u komunikaciju s osobom misleći da se radi o kolegi iz srednje škole. Tijekom dopisivanja ta osoba je od nje zatražila financijsku pomoć te mu je u razdoblju od lipnja do prosinca u nekoliko navrata na različite bankovne račune uplatila više desetaka tisuća eura. Nakon toga osoba je prekinula komunikaciju, shvatila da je prevarena te sve prijavila policiji.

Upozorenje MUP-a

“Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkrivanje. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac ili bankovne podatke”, navode iz MUP-a Republike Hrvatske.

Dodaju i kako je najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara obrazovanje potencijalnih žrtava koje mogu biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Iz MUP-a ukazuju na neke od najčešćih prijevara putem interneta i društvenih mreža poput CEO prijevare (direktorska prijevara) kada se varalice pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili pak da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa. Tu su i prijevare s računima, krađe identiteta, krađa identiteta pozivom, mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte, krađa identiteta SMS-om, krivotvorene mrežne stranice banaka, romantične prijevare, investicijske prijevare i prijevare u online kupovini.

Iz policije podsjećaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža.

“Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192”, poručuju iz MUP-a.

Pomoć porodice

Na ovu temu razgovarali smo i s više građana koji koriste internet i društvene mreže, a koji su tijekom proteklih godina kontaktirani putem društvenih mreža.

“Dobivala sam zahtjeve za prijateljstvo od nepoznatih osoba tipa da sam baš ja neka daleka nasljednica i da mi žele uplatiti novac od pokojne osobe ili od neke umiruće osobe. Od nekih zahtjeve i razne poruke sam dobivala i po 10-20 puta. U mirovini sam i živim sama, ali imam dogovor s djecom da kod takvih i sličnih poruka ili poziva odmah njih kontaktiram i da ne pristajem na ništa. Kada čujem što se sve događa mislim da sam dobro i prošla. Po meni najugroženije su starije osobe koje žive same i koje nisu dovoljno upoznate s internetom i društvenim mrežama, a takvih je danas puno”, kaže Zagorka V. iz Vukovara.

Stručnjaci smatraju da je danas više prijevara nego što ih je bilo u prošlosti kao i da je prvenstveno tome razlog rast popularnosti interneta i povećanje količine informacija koje se prenose putem mreža. Isto tako jedan od razloga sve većem broju prijevara je i to što su sada prevaranti u mogućnosti da koriste sofisticiranije tehnologije i alate kako bi proizvodili lažne web stranice i e-mail poruke koje izgledaju legitimno.

“Uz to, danas je prevarantima lakše pronaći potencijalne žrtve putem društvenih mreža i drugih online platformi. Danas su ljudi skloni tome da se okreću internetu za kupovinu i bankarstvu što pruža više prilika za napade. Prevaranti su sada u mogućnosti koristiti sofisticiranije tehnologije i alate kako bi napad bilo teško detektirati. Koriste i napredne tehnike strojnog učenja i analitike podataka kako bi automatizirali proces pronalaženja potencijalnih žrtava i personalizirali svoje prijevare. Danas su servisi za online prevođenje dosta bolji nego prije i sve teže je detektirati da je riječ o strojnom prevođenju”, kaže iz stručnog ugla Zlatan Morić, voditelj Katedre za kibernetičku sigurnost na Visokom učilištu Algebra.

Žene kao mete

I dok je stručni jezik mnogima, a posebno onima stariji slabije poznat, mnogi se pitaju kakve su to osobe koje putem interneta ili društvenih mreža povjeruju u priče nepoznatih osoba i uplate im desetine tisuća eura na račun. U komentarima na takve tekstove mogu se pročitati mišljenja kako se radi o neobrazovanim osobama kao i najrazličitije druge kvalifikacije takvih osoba. Vinkovački psihijatar u mirovini Nikola Drobnjak, koji ima svoju privatnu ordinaciju, ne slaže se s tim navodeći kako je malo vjerojatno da bi neuke i neobrazovane osobe imale ušteđevine vrijedne po nekoliko desetaka tisuća eura.

“Kada se čitaju te informacije o prijevarama po medijima u oči upada činjenica da se u najvećem broju radi o ženama i osobama starije životne dobi. Kada bi se dalje išlo proučavati došlo bi se do saznanja da su to najvećim dijelom udovice ili pak razvedene žene koje žive same i koje su željne razgovora i pažnje. Bude tu i ponuda za romantične veze što su sve mamci na koje se one zakače i onda dolazi do takvih prevara”, kaže Drobnjak.

Prema njegovim riječima, problem u cijeloj toj priči je i taj što se djeca i unučad tih osoba, ako ih imaju, bave svojim životom i problemima te nisu često u kontaktu pa niti ne znaju u što se upuštaju njihove majke ili bake. Kada doznaju za to onda najčešće bude kasno.

“Jako je važno i u ovome problemu, kao i masi drugih, preventivno djelovati, odnosno upozoriti te osobe kakve sve prijevare vladaju na društvenim mrežama i da nikako i nikome na daju brojeve svojih bankovnih kartica niti bilo koje druge osobne podatke. Ako već ne žele sve odmah prijaviti policiji, trebali bi svojim najmilijima, posebno onima mlađima koji više znaju o internetu i društvenim mrežama. Međutim, nije niti malo lako prepoznati da se radi o prevarantima jer oni biraju svoje ‘žrtve’ i onda ih polako obrađuju i pripremaju na to kada će zatražiti novac ili neku drugu veliku uslugu. Te osobe rade sustavno i korak po korak, a kada dobiju što žele nestanu zauvijek i tada je kasno za sve”, zaključuje Drobnjak.

Izvor: Al Jazeera