Američka kompanija odustala od pokušaja slijetanja na Mjesec

Astrobotic je odustao od slijetanja svemirske letjelice na Mjesec jer je nemoguće zaustaviti veliko curenje goriva do kojeg je došlo zbog deformacije oplate letjelice poslije polijetanja.

Kompanija nije objasnila zašto je Peregrine - pogonski sistem "lendera", otkazao poslije samo nekoliko sati leta (Reuters)

Američka kompanija je u utorak saopćila da je odustala od slijetanja svoje svemirske letjelice na Mjesec jer je nemoguće zaustaviti veliko curenje goriva do kojeg je došlo zbog deformacije oplate letjelice poslije polijetanja u ponedjeljak.

Dio letjelice za slijetanje – “lender” kompanije Astrobotic Technology počeo je da gubi gorivo ubrzo poslije lansiranja u ponedjeljak, prenosi Beta.

Svemirska letjelica je jedno vrijeme imala i probleme s okretanjem solarnog kolektora ka Suncu, a zato i sa snabdijevanjem električnom energijom.

“S obzirom na curenje pogonskog goriva, nažalost, nema šanse za meko slijetanje na Mjesec”, saopštio je Astrobotic.

Astrobotic je slijetanje na Mjesec planirao za 23. februar, poslije dugog leta zaobilaznom, ali štedljivom putanjom.

To je moglo da bude prvo američko slijetanje na Mjesec poslije više od 50 godina, i prvo koje je obavila neka privatna kompanija.

Misije na Mjesec

Samo četiri zemlje su izvele uspješno slijetanje na Mjesec.

Drugi “lender” te kompanije iz Houstona trebalo bi da bude lansiran sljedećeg mjeseca.

Kompanija je saopštila da je novi cilj da onesposobljeni “lender” koji ipak neće sletjeti, radi u sadašnjim uvjetima što je duže moguće u svemiru, da bi kompjuter “naučio” što više za sljedeću misiju. Kontrolori leta uspjeli su da nekako zadrže letjelicu usmjerenu ka Suncu i njena baterija je potpuno napunjena, uz očekivanih još 40 sati rada.

Kompanija nije objasnila zašto je Peregrine – pogonski sistem “lendera”, otkazao poslije samo nekoliko sati leta.

NASA je platila Astroboticu 108 miliona dolara jer nosi nekoliko njenih eksperimenata na Mjesec u ovoj misiji koja je dio komercijalnog lunarnog programa te državne agencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada