Crna Gora će zabraniti uvoz automobila starijih od 15 godina

Zabrana bi se većinom odnosila na uvoz automobila starijih od 2009. godine, kada je u EU stupio na snagu ‘Euro 5’ standard.

Zabrana uvoza ne bi se odnosila na korištenje ranije uvezenih automobila sa standardom 'Euro 4', ako ispunjavaju uvjete za registraciju (Reuters - Ilustracija)

Polovni automobili standarda „Euro 4“ koji se trenutno uvoze u Crnu Goru stari su više od 15 godina i negativno utječu na sigurnost prometa i zaštitu životne sredine, pa će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva tražiti izmjene propisa, kako bi zabranili njihov uvoz. Novi minimalni standard, kako prenosi Fena, bio bi „Euro 5“.

To je Vijestima potvrđeno iz spomenutog ministarstva, ne navodeći kada bi taj propis mogao stupiti na snagu. Zabrana bi se većinom odnosila na uvoz automobila starijih od 2009. godine, kada je u EU stupio na snagu „Euro 5“ standard.

„Euro“ standarde je tokom ‘90-ih uvela Evropska unija, a oni predstavljaju zakonska ograničenja za emisiju štetnih plinova automobila, koji su postepeno postojali stroži. Crna Gora sada ima ograničenja da uvozni novi automobili moraju ispunjavati „Euro 6“, a polovni „Euro 4“ standard.

Svako treće vozilo starije od 20 godina

Prema podacima Uprave za statistiku „Monstat“ iz 2022. godine, u Crnoj Gori je svako treće vozilo starije od 20 godina.

Kada su u pitanju putnički automobili registrirani u julu, augustu i septembru 2023. godine, njih je bilo 67.400, od čega je najveći dio proizveden tokom 1990-ih, kao i vozila proizvedena od 2005. do 2008.

Zabrana uvoza ne bi utjecala na korištenje ranije uvezenih automobila sa standardom „Euro 4“, ako ispunjavaju uvjete za registraciju.

Izvor: Agencije