Narod Navajo protiv slanja ljudskih ostataka na Mjesec

Privatna kompanija ‘United Launch Alliance’ prenijet će pošiljke koje uključuju kremirane ostatke i DNK kako bi zauvijek ostali na Mjesecu, ali unutar landera.

'Mjesec ima sveto mjesto u mnogim starosjedilačkim kulturama, pa i našoj', poručili su predstavnici naroda Navajo (Reuters - Ilustracija) (Reuters)

Sjedinjene Američke Države uskoro će lansirati svoju prvu svemirsku letjelicu u pokušaju prvog mekog slijetanja na Mjesec od vremena Apolla, u historijskoj saradnji s privatnim sektorom koju nisu svi dobro prihvatili.

Narod Navajo, najveće američko starosjedilačko pleme, izrazio je zabrinutost zbog prisutnosti kremiranih ljudskih ostataka u letjelici, a misiju su prozvali „oskvrnućem“ Mjeseca koji ima sveto mjesto u njihovoj kulturi, javio je AFP.

Astroboticov lander „Peregrine“ trebao bi biti lansiran 8. januara na raketi kompanije United Launch Alliance koja kreće na svoje prvo putovanje u sklopu NASA-inog komercijalnog partnerstva kao bi se uštedio novac američke svemirske agencije.

„Peregrineovi“ instrumenti ispitivat će radijaciju na površini Mjeseca, pomažući NASA-i da se bolje pripremi za misije s posadom koje će ondje biti poslane kasnije u ovom desetljeću u sklopu programa „Artemis“.

Privatna kompanija prenijet će i pošiljke druge dvije privatne kompanije koje uključuju kremirane ostatke i DNK kako bi zauvijek ostali na Mjesecu, ali unutar landera.

Kompanija Celestis objavila je kako je u njenoj pošiljci 69 pojedinačnih posmrtnih ostataka, uključujući pokojnog tvorca Zvjezdanih staza Genea Roddenberryja, pisca naučne fantastike Arthura C. Clarkea i psa po imenu Indica-Noodle Fabiano.

Kupci su plaćali cijene počevši od 12.995 dolara za transport, prema informacijama s web stranici kompanije.

NASA uputila izvinjenje

Vođa naroda Navajo, Buu Nygren izrazio je u pismu upućenom dužnosnicima NASA-e i Ministarstva prometa „duboku zabrinutost i razočaranje po pitanju od najveće važnosti“ i pozvao NASA-u da odgodi lansiranje.

„Mjesec ima sveto mjesto u mnogim starosjedilačkim kulturama, pa i našoj“, napisao je Nygren.

NASA se izvinila i obavezala da će se ubuduće konsultirati sa starosjedilačkim narodima, objavio je list The Spokesman Review.

NASA-in administrator za istraživanje Joel Kearns potvrdio je da je međuvladin tim dogovorio sastanak s narodom Navajo, ali je naglasio da agencija nije imala kontrolu nad teretom svog privatnog partnera.

„Vrlo, vrlo ozbiljno shvaćamo zabrinutost naroda Navajo i mislimo da ćemo nastaviti razgovarati“, rekao je Kearns novinarima.

Kompanija Celestis objavila je da poštuje pravo svih kultura, ali „niti jedna kultura ili religija ne bi trebala staviti veto na svemirske misije zbog vjerskih razloga“. Poričući da misija „oskvrnjuje Mjesec“, kompanija je naglasila da će kremirani ostaci ostati u landeru, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije