Microsoft pozvao proizvođače da stave AI dugme na tastature

Uvođenje novog dugmeta na tastaturi pored razmaknice (‘space’), na kome će pisati ‘Copilot’, označava početak godine za koju se očekuje da će biti intenzivno konkurentna među tehnološkim kompanijama.

Redizajn tastature bit će najveća promjena koju je Microsoft uveo od ’90-ih godina 20. vijeka i dodavanja posebnog Windows dugmeta (Reuters - Ilustracija)

Kompanija Microsoft pozvala je nezavisne proizvođače kompjutera i laptopa da na tastature dodaju novo dugme za pokretanje aplikacije umjetne inteligencije (AI) ChatGPT koju je razvila.

Redizajn tastature bit će najveća promjena koju je Microsoft uveo od ’90-ih godina 20. vijeka i dodavanja posebnog Windows dugmeta, piše AP.

Microsoft koristi svoj jak uticaj na tržište kompjutera koje ima kroz svoje ugovore o licenciranju sa nezavisnim proizvođačima kao što su Lenovo, Dell i HP kako bi simbolično otvorio vrata za aplikacije generativne AI tehnologije.

Iako se danas većina korisnika povezuje na internet, a samim tim koristi i AI aplikacije, preko telefona a ne kompjutera, IT gigant naglašava svoje blisko partnerstvo s kompanijom OpenAI, proizvođačem ChatGPT-a.

Novo dugme će se zvati ‘Copilot’

Uvođenje novog dugmeta na tastaturi pored razmaknice (space), na kome će pisati Copilot, označava početak godine za koju se očekuje da će biti intenzivno konkurentna jer se tehnološke kompanije utrkuju da nadmaše jedna drugu u AI aplikacijama.

Microsoft nije jedina kompanija koja ima prilagođenu tastaturu. Apple je bio pionir ovog koncepta 1980-ih kada je uveo dugme Command, koja je jedno vrijeme i nosila logo kompanije. Google ima tipku za pretragu na svojim Chromebookovima i prvi je eksperimentirao sa opcijama specifičnim za umjetnu inteligenciju kako bi pokrenuo svoj glasovni pomoćnik na Pixelbooku koji je sada ukinut.

Međutim, gotovo 82 posto svih desktop kompjutera, laptopa i radnih stanica koristi Windows, Microsoftov operativni sistem, što je znatno više u odnosu na Apple (devet posto) i Google (šest posto), prenosi Beta.

Izvor: Agencije