Slovenci će na referendumu odlučivati o drugom reaktoru u Krškom

U funkciji od 1983. godine, reaktor nuklearne elektrane ‘Krško’ je prvobitno trebao završiti radni vijek 2023. godine, ali je dobio dozvole za produženje rada još 20 godina.

Građani bi o proširenju 'nuklearke' trebali odlučivati u drugoj polovini godine (EPA)

Slovenska vlada, koja razmatra izgradnju drugog reaktora u svojoj jedinoj nuklearnoj elektrani „Krško“, za mišljenje o tome će pitati građane na referendumu.

„Svi smo se složili da put ka dekarboniziranom društvu ide kroz obnovljive izvore energije s jedne strane, a nuklearnu energiju s druge“, rekao je premijer Robert Golob. „Za tako važan projekat, u smislu troškova i zato što se odnosi na budućnost zemlje, moramo postići konsenzus“.

Golob je o tom pitanju razgovarao s predstavnicima svih političkim stranaka, no ako oni i postignu dogovor, potrebno je odobrenje gotovo dva miliona birača na referendumu. Premijer je najavio da bi se to izjašnjavanje moglo dogoditi u drugoj polovini godine, javlja AFP

Vlasti su 2021. godine izdale dozvolu za novi reaktor koji bi, prema riječima šefa vlade, mogao biti maksimalne snage 2.400 megavata.

Produžen radni vijek

Francuska grupa EDF predstavila je službenoj Ljubljani u novembru tehničko-komercijalne prijedloge za moguću izgradnju reaktora tipa EPR, a spominjani su i američki Westinghouse i korejski KHNP.

Novi blok trebao bi pojačati elektranu „Krško“, koja se nalazi nedaleko od granice s Hrvatskom i koja njome upravlja zajedno sa Slovenijom. Ta nuklearna elektrana zadovoljava 20 posto potreba Slovenije za električnom energijom i 15 posto potreba Hrvatske.

U funkciji od 1983. godine, jedinstveni reaktor tipa Westinghouse je prvobitno trebao završiti radni vijek 2023. godine, ali je dobio dozvole za produženje rada još 20 godina, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada