Istraživanje: Velika većina muzičara strahuje od umjetne inteligencije

Ukupno 71 posto ispitanih francuskih i njemačkih muzičara strahuje da generativna umjetna inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti.

Muzički kreatori i izdavači zahtijevaju veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate umjetne inteligencije (EPA)

Umjetna inteligencija će uskratiti prihode i ugroziti budućnost muzike, smatra 71 posto muzičara anketiranih za potrebe jednog francusko-njemačkog istraživanja.

To je prvi izvještaj o utjecaju umjetne inteligencije u muzici, zasnovan na „analizi tržišta, intervjuima stručnjaka kao i na anketi provedenoj među više od 15.000 kreatora i izdavača, koji su članovi francuskog SACEM-a (Društvo autora, kompozitora i muzičkih izdavača) i njemačke asocijacije GEMA.

Klaus Goldhammer, generalni direktor Goldmedije, njemačke konsultantske kompanije koja je provela studiju za francusko i njemačko udruženje, ističe da 35 posto ispitanih već koristi umjetnu inteligenciju, u oblasti koja se odnosi na stvaranje muzike, prenosi AFP.

Očekuju značajan pad prihoda

„Nove tehnologije, također, izazivaju zabrinutost, a čak 71 posto ispitanih strahuje da generativna umjetna inteligencija više neće dozvoliti muzičkim kreatorima da žive od svog rada u budućnosti“, dodao je Goldhammer.

Do 2028. godine, GEMA i SACEM procjenjuju da bi se prihodi autora i stvaralaca mogli smanjiti za 27 posto, što predstavlja ukupan gubitak od 2,7 milijardi eura.

Zbog takvih procjena, 95 posto muzičkih kreatora i izdavača zahtijeva veću transparentnost od kompanija koje razvijaju alate umjetne inteligencije.

„Oko 93 posto njih želi da političari daju veći značaj izazovima povezanim s umjetnom inteligencijom i autorskim pravima“, navedeno je u izvještaju, prenosi Beta.

Izvor: Agencije