Neuralink ugradio implantat u čovjekov mozak

Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom i drugom tehnologijom.

Prošlog maja je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima (Reuters - Ilustracija)

Kompanija za medicinsku tehnologiju Neuralink, u vlasništvu Elona Muska, prvi je put ugradila implantat u čovjekov mozak.

Implantat kompanije Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom i drugom tehnologijom.

Prošlog maja je Neuralinku odobrena upotreba implantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima. Implantat ima 1.024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Za kliničko ispitivanje Neuralink je tražio pacijente s tetraplegijom, paralizom u nogama i rukama. Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno. Elektrode hvataju te signale i to bi trebalo biti dovoljno da se zamisli pokret za upravljanje kursorom na kompjuteru, naprimjer. Čak i uz uspješne operacije, pacijentima mogu proći mjeseci da nauče upravljati kompjuterima uz pomoć svojih misli.

Nekoliko konkurenata ‘u igri’

Istraživanje ovakvih veza mozga i kompjutera traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Neuralink ima nekoliko konkurenata koji se, također, nadaju komercijalnoj upotrebi tehnologije.

Jedna od njih, Precision Neuroscience, želi svoj implantat – koji, također, ima 1.024 elektrode na filmu – pričvrstiti za mozak na minimalno invazivan način vrlo finim rezom na lubanji.

Rival Synchron koristi 16 elektroda kako bi putem krvnih žila doveo svoj sistem u prava područja mozga.

Kliničko ispitivanje Neuralinka planirano je u trajanju od šest godina, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada