Italijanski regulator tvrdi da OpenAI krši propise o zaštiti podataka

Garante spada među najaktivnije evropske regulatore u provjeri usklađenosti digitalnih platformi s propisima o zaštiti podataka i lani je privremeno zabranio ChatGPT.

OpenAI vjeruje da je njegova praksa usklađena sa zakonima EU-a o privatnosti (Reuters)

Američki startup OpenAI aplikacijom ChatGPT krši propise Evropske unije o zaštiti podataka, objavio je italijanski regulator Garante, signaliziravši produbljivanje istrage o obuci chatbota.

Garante spada među najaktivnije evropske regulatore u provjeri usklađenosti digitalnih platformi s propisima o zaštiti podataka i lani je privremeno zabranio ChatGPT zbog navodnog kršenja evropskih propisa o privatnosti, prenosi Reuters.

Usluga je ponovno aktivirana nakon što je OpenAI korisnicima omogućio da uskrate pristanak na korištenje podataka za obuku algoritama.

Regulator je nastavio istragu i otkrio elemente koji ukazuju na moguće dodatne povrede propisa, objavljeno je bez iznošenja pojedinosti.

OpenAI ima 30 dana za odgovor

OpenAI vjeruje da je njegova praksa usklađena sa zakonima EU-a o privatnosti.

„Aktivno radimo na smanjenoj upotrebi osobnih podataka u obuci naših sistema kao što je ChatGPT i planiramo nastaviti konstruktivnu saradnju s Garanteom“, poručili su iz američke kompanije.

Garante je OpenAI-u odredio rok od 30 dana za „iznošenje odbrane“, dodajući da će istraga uzeti u obzir rad grupe evropskih regulatora.

Prema Općoj uredbi EU-a o zaštiti podataka (GDPR) uvedenoj 2018. godine, kompanija koja prekrši propis suočava se s kaznama u visini do četiri posto globalnog prometa, prenosi Hina.

Izvor: Agencije