Američke vlasti pokrenule operaciju protiv kineskih hakera

Poznata kao Volt Typhoon, zlonamjerna kibernetička aktivnost uzbunila je obavještajne dužnosnike.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a i FBI tražili su i dobili zakonsko ovlaštenje za daljinsko onemogućavanje aspekata kineske hakerske kampanje (EPA)

Američka vlada pokrenula je posljednjih mjeseci operaciju za borbu protiv sveprisutne kineske operacije hakiranja koja je uspješno kompromitirala hiljade uređaja povezanih s internetom, potvrdili su sigurnosni dužnosnici.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Federalni istražni ured (FBI) tražili su i dobili zakonsko ovlaštenje za daljinsko onemogućavanje aspekata kineske hakerske kampanje, rekli su izvori Reutersu.

Poznata kao Volt Typhoon, zlonamjerna kibernetička aktivnost uzbunila je obavještajne dužnosnike koji kažu da je dio većeg napora kompromitiranja kritične infrastrukture Zapada, uključujući mornaričke luke, pružatelje internet usluga i komunalije.

‘Pet očiju’

Takva bi kršenja mogla omogućiti Kini, rekli su stručnjaci za nacionalnu sigurnost, da daljinski poremeti važne objekte u indo-pacifičkoj regiji, koji u nekom obliku podržavaju ili opslužuju američke vojne operacije.

Glasnogovornik Američkog ministarstva pravosuđa odbio je komentirati ovu najavu. Glasnogovornici FBI-a i Kineske ambasade u Washingtonu nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Kada su zapadne nacije prvi put upozorile na Volt Typhoon u maju, glasnogovornica Kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da su optužbe o hakiranju “kolektivna kampanja dezinformiranja” iz zemalja “Pet očiju”, obavještajnog saveza koji čine SAD, Kanada, Novi Zeland, Australija i Velika Britanija.

Izvor: Agencije