Amazon odustaje od ugovora za kupovinu iRobota

Dvije kompanije su u zajedničkoj izjavi saopćile da ‘preuzimanje kompanije nema odobrenje Evropske unije, čime se Amazon i iRobot sprečavaju da zajednički napreduju’.

Proizvođač Roombe planira da otpusti 31 posto radne snage (EPA)

Amazon je odustao od planirane kupovine, gotovo 1,3 milijardi eura vrijednog, udjela kompanije iRobot, proizvođača robotiziranih usisivača Roomba, zbog protivljenja Evropske unije takvom sporazumu.

Proizvođač Roombe zbog toga planira otpustiti 31 posto radne snage, odnosno 350 zaposlenih, među njima i izvršnog direktora, javlja The Guardian.

Kompanija za internetsku trgovinu platit će naknadu, u iznosu 94 miliona dolara, kompaniji iRobot.

The Wall Street Journal je 18. januara objavio da se izvršni organ Evropske unije sprema blokirati sporazum, o čemu je obavijestio Amazon.

Dvije kompanije su u zajedničkoj izjavi saopćile da “preuzimanje kompanije nema odobrenje Evropske unije, čime se Amazon i iRobot sprečavaju da zajednički napreduju”.

Zabrinutost Evropske komisije

Generalni savjetnik Amazona David Zapolsky naveo je da “neopravdane i nesrazmjerne regulatorne prepreke obeshrabruju poduzetnike, što šteti i potrošačima i konkurenciji, a upravo to bi regulatori trebali štititi”.

Evropska komisija je u novembru zvanično izrazila zabrinutost u vezi sa spomenutim sporazumom, uz obrazloženje da bi mogao ograničiti konkurenciju na tržištu robotskih usisivača.

Zabrinutost komisije odnosila se na to da bi Amazon mogao umanjiti vidljivost rivalskih usisivača na svojoj maloprodajnoj platformi na internetu.

Amazon je u augustu 2022. objavio ugovor prema kojem nastoji proširiti svoju ponudu opreme za “pametne kuće”.

Britanski regulator konkurencije odobrio je preuzimanje u junu prošle godine, što nije učinila i Američka federalna trgovinska komisija.

Pojedine američke organizacije tvrdile su da će sporazum “ugroziti fer konkurenciju i otvorena tržišta, kao i privatnost potrošača”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije