Kineski proizvođač premašio Teslu u prodaji električnih vozila

Dok je BYD u posljednja tri mjeseca 2023. godine prodao 526.000 električnih vozila, Tesla je isporučila njih 484.500.

BYD je samo prošle godine prodao gotovo 1,6 miliona električnih vozila (EPA)

Kineski proizvođač električnih vozila BYD nadmašio je prodajom Teslu u posljednja tri mjeseca prošle godine, ali američka kompanija zadržala je vodeću poziciju u cijeloj godini.

BYD je objavio da je u posljednja tri mjeseca 2023. prodao 526.000 električnih vozila, prenosi Hina.

Tesla je potom potvrdila da je od početka oktobra do kraja decembra isporučila 484.500 električnih vozila, za 20 posto više nego u istom periodu prethodne godine. U cijeloj godini isporučili su 1,81 milion vozila, za 38 posto više nego u 2022.

BYD pak navodi da je lani prodao gotovo 1,6 miliona električnih vozila. Kada se dodaju hibridni modeli, brojka je premašila tri miliona. U početnoj fazi proizvodili su samo punjive baterije za mobitele, laptope i druge elektroničke uređaje.

Uspjeli zahvaljujući proizvodnji baterija

Analitičari smatraju da BYD-ov uspjeh počiva upravo na izvornom poslovanju s baterijama koje spadaju među najskuplje dijelove električnih vozila, a interna proizvodnja znatno smanjuje troškove.

Zahvaljujući nižim troškovima proizvodnje baterija, kineska kompanija znatno je snizila cijene električnih automobila na kraju prošle godine, pa joj je prodaja samo u decembru poskočila za 70 posto.

Tesla je upozorio da očekuje slabljenje potražnje u ovoj godini zbog viših troškova zaduživanja, navodi BBC.

„BYD-evo prestrojavanje u brzu traku novi je dokaz žestoke konkurencije na tržištu električnih vozila. Tesla će se teško vratiti na čelo čopora“, smatra Susannah Streeter, analitičarka Hargreavesa.

Izvor: Agencije