Japanska sonda na Mjesecu ‘vraćena u život’

Japanska agencija za istraživanje svemira ponovno je uspostavila komunikaciju sa sondom SLIM, devet dana nakon što je sonda sletjela, a Japan postao peta zemlja koja je poslala svemirsku letjelicu na Mjesec.

Sonda je 20. januara sletjela na Mjesec unutar samo 55 metara od ciljanog mjesta u krateru nedaleko Mjesečevog ekvatora (Reuters)

Japanska svemirska letjelica SLIM „vraća se u život“, potvrdila je svemirska agencija te zemlje, desetak dana nakon što je precizno sletjela na Mjesec, ali je ostala bez struje jer su joj solarni paneli bili pod krivim kutom.

Japanska agencija za istraživanje svemira ponovno je uspostavila komunikaciju sa sondom SLIM kasno u nedjelju, rekao je glasnogovornik agencije, devet dana nakon što je sonda sletjela, a Japan postao peta zemlja koja je poslala svemirsku letjelicu na Mjesec.

Sonda je vjerojatno mogla početi stvarati energiju, zahvaljujući promjeni smjera sunčeve svjetlosti, navela je agencija.

SLIM je nastavio misiju analiziranja sastava stijena na Mjesečevoj površini višepojasnom spektralnom kamerom, u potrazi za tragovima o porijeklu Mjeseca, dodala je agencija.

Vrlo precizno slijetanje

Sonda je 20. januara sletjela na Mjesec unutar samo 55 metara od ciljanog mjesta u krateru nedaleko Mjesečevog ekvatora.

Agencija je rekla kako je sonda pokazala da je postignut napredak u preciznom slijetanju zasnovanom na „tehnologiji gledanja“ koja bi mogla biti moćan alat za buduće istraživanje brdovitih Mjesečevih polova koji se smatraju mogućim izvorom goriva, vode i kisika.

SLIM je iz nepoznatih razloga izgubio potisak jednog od svoja dva glavna motora nedugo prije slijetanja, odlebdjevši nekoliko desetaka metara od cilja.

Sonda se sigurno zaustavila na blagoj padini, ali se činilo da se prevrnula s motorom okrenutim prema gore na slici koju je snimio rover, veličine bejzbolske lopte, koji se aktivirao po slijetanju. Solarni paneli sonde zbog toga nisu mogli proizvesti struju.

Agencija nema određen datum za završetak misije sonde na Mjesecu, ali je ranije rekla da ona nije dizajnirana da preživi Mjesečevu noć. Sljedeća lunarna noć počinje u četvrtak.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada