Problemi na Boeingovim avionima: Pronađene nove greške

Avion na letu Alaska Airlinesa prinudno je sletio na aerodrom nakon što su vrata za prinudni izlaz otpala tokom leta; sve Boeing 737 MAX 9 letjelice odmah su prizemljene.

Svjetski prijevoznici koriste najmanje 215 Boeingovih mlažnjaka tipa 737 MAX 9 (Reuters)

Kompanija Alaska Airlines potvrdila je da je novim internim inspekcijama aviona Boeing 737 MAX 9 tog avioprijevoznika, nakon incidenta ranije ovog mjeseca, otkriveno da su mnogi avioni imali labave vijke.

„Više sam nego frustriran i razočaran. Ovo se dogodilo našoj kompaniji. Desilo se našim klijentima i desilo se našim ljudima. I moje pitanje Boeingu je šta će učiniti da poboljšaju svoje programe kvaliteta u kompaniji“, rekao je Ben Minucci, direktor kompanije.

Prema njegovim riječima, „na Boeingu je da poveća kontrolu kvaliteta kako se ovakvi incidenti ne bi ponavljali u budućnosti“.

Prizemljeni avioni

Avion na letu Alaska Airlinesa prinudno je sletio na aerodrom nakon što su vrata za prinudni izlaz otpala tokom leta 6. januara. Sve MAX 9 letjelice Alaska Airlinesa su odmah prizemljene. Nakon toga labavi vijci otkriveni su i na letjelicama američke aviokompanije United Airlines.

Nekoliko sati nakon incidenta na letu Alaska Airlinesa, američka Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) je naredila prizemljenje 171 od 218 aviona Boeing 737 MAX 9 koji su u upotrebi, dok inspekcije na letjelicama ne budu završene.

Nedugo potom, FAA je objavio da bi aviokompanije trebale pregledati i starije modele Boeingovih aviona 737-900ER, koji koriste isti dizajn vrata kao model 737 MAX 9, kao dodatni nivo sigurnosti, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije