Google će uvesti umjetnu inteligenciju u Android Auto

Osmišljen kako bi omogućio vozačima da ‘ostanu fokusirani na cestu’, a da istovremeno mogu sigurno komunicirati dok su za volanom, Android Auto će koristiti AI za sažimanje dugačkih poruka.

Sistem će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje koje će moći poduzeti putem glavnog monitora automobila i bez dodirivanja pametnog telefona (Reuters)

Google planira uvesti umjetnu inteligenciju (AI) u svoju tehnologiju Android Auto u automobilima.

Osmišljena kako bi omogućila vozačima da „ostanu fokusirani na cestu“, a da istovremeno mogu sigurno komunicirati dok su za volanom, nova verzija Android Auta koristit će AI za automatsko sažimanje dugačkih poruka ili vrlo aktivnih grupnih chatova kako bi ih se lakše dešifriralo prilikom vožnje.

Sistem će moći predložiti vozaču relevantne odgovore i radnje koje će moći poduzeti putem glavnog monitora automobila i, što je najvažnije, bez dodirivanja pametnog telefona.

Ažuriranje predstavljeno sa S24 serijom Samsunga

Tehnološki div kaže da će novi Android Auto omogućiti vlasnicima da „uživaju u najboljem od svog pametnog telefona u automobilu“.

Google kaže da će, na primjer, vozač moći lako pristupiti lokaciji koju je podijelio prijatelj i uključiti je u aplikaciju Maps pritiskom na dugme. Sistem bi također vozačima dao mogućnost da obavijeste svoje prijatelje o procijenjenom vremenu dolaska kroz niz pojednostavljenih unosa.

Ažuriranje je najavljeno prije nekoliko dana, zajedno s predstavljanjem Samsungove nove serije pametnih telefona Galaxy S24, prenosi Hina.

Izvor: Agencije