Mogu li podzemne garaže biti izvori energije za grijanje zgrada?

Za 5.040 podzemnih garaža u Berlinu naučnici su izračunali stepen zagrijavanja podzemnih voda, te procijenili da bi tako stvorena energija mogla grijati 14.660 stanova.

Budući da su javne podzemne garaže često dublje ukopane i koriste se kraće vrijeme, one zagrijavaju podzemnu vodu više od privatnih objekata (Pixsell - Ilustracija)

Podzemne garaže djeluju kao grijači tla, a prema novom istraživanju iz Njemačke i Švicarske, energija koja se time stvara mogla bi se koristiti za grijanje zgrada.

Naučnici s njemačkog Univerziteta u Halleu i Instituta za tehnologiju Karlsruhe, kao i švicarskog Univerziteta Basel analizirali su temperature u 31 podzemnoj garaži u raznim gradovima u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj. U šest od njih uspjeli su izmjeriti i temperaturu podzemnih voda u neposrednoj blizini.

Rezultati su pokazali da podzemne garaže zagrijavaju podzemnu vodu tokom cijele godine. Na rezultate je utjecala frekvencija prometa u podzemnim garažama, njihova blizina podzemnim vodama i temperatura podzemnih voda. Višak topline u tlu mogao bi se u budućnosti iskoristiti uz pomoć tzv. dizalica topline.

Veliki potencijal za geotermalnu energiju

„Budući da su javne podzemne garaže često dublje ukopane i koriste se kraće vrijeme, one zagrijavaju podzemnu vodu više od privatnih objekata“, rekao je Maximilian Noethen, jedan od autora studije.

Za 5.040 podzemnih garaža u Berlinu tim je pomoću modela izračunao stepen zagrijavanja podzemnih voda. Naučnici su došli do toga da bi ukupno stvorena energija mogla opskrbiti grijanjem najmanje 14.660 stanova.

„Sama toplina iz podzemne vode nije dovoljna da pokrije potrebe za grijanjem grada poput Berlina ili zemlje poput Njemačke, niti je nivo temperature podzemne vode blizu površine dovoljna za grijanje bez dizalice topline“, kaže Peter Bayer, koautor studije. „Međutim, znamo iz prethodnih radova da potencijal za geotermalnu energiju daleko nadilazi ovo i da bi mogao igrati značajnu ulogu u održivoj opskrbi toplinom“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada