Microsoft tvrdi da ga je hakirala grupa koju sponzorira Rusija

Ruska grupa uspjela je pristupiti ‘vrlo malom postotku’ Microsoftovih korporativnih računa e-pošte, uključujući članove višeg rukovodstva i zaposlenike u cyber-sigurnosti.

Microsoftov tim za istraživanje prijetnji rutinski istražuje hakere iz pojedinih država, kao što je ruski 'Midnight Blizzard', za kojeg kažu da je povezan s provalom (EPA)

Microsoft je saopćio da je grupa pod pokroviteljstvom ruske države hakirala njegove korporativne sisteme 12. januara i ukrala neke e-poruke i dokumente s računa njegovih zaposlenika, prenosi Hina.

Ruska grupa uspjela je pristupiti “vrlo malom postotku” Microsoftovih korporativnih računa e-pošte, uključujući članove višeg rukovodstva i zaposlenike u cyber-sigurnosti, pravnim i drugim službama, saopćila je kompanija.

Microsoftov tim za istraživanje prijetnji rutinski istražuje hakere iz pojedinih država, kao što je ruski Midnight Blizzard, za kojeg kažu da je povezan s provalom.

Ruska hakerska grupa poznata u industriji kibernetičke sigurnosti kao Nobelium ili Midnight Blizzard, upotrijebila je “napad raspršivanjem lozinki” počevši od novembra 2023. za probijanje Microsoftove platforme, objavila je kompanija u blogu.

Microsoft istražio incident

Hakeri koriste ovu tehniku za infiltraciju u sisteme kompanije koristeći istu lozinku na više računa.

Ruska ambasada u Washingtonu i Ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Microsoft je rekao da je istražio incident i prekinuo zlonamjernu aktivnost, blokirajući pristup aktera prijetnje svojim sistemima.

“Ovaj napad ističe kontinuirani rizik za sve organizacije od aktera prijetnji na nacionalnoj državi s dobrim resursima kao što je Midnight Blizzard“, objavila je kompanija.

Dodala je da napad nije rezultat ranjivosti u njezinim proizvodima ili uslugama.

Pogođene kompanije

“Do danas nema dokaza da je akter prijetnje imao bilo kakav pristup korisničkim okruženjima, proizvodnim sistemima, izvornom kodu ili AI sistemima”, saopćila je kompanija.

Microsoftovo otkriće uslijedilo je nakon novog regulatornog zahtjeva koji je u decembru implementirala američka Komisija za vrijednosne papire i berzu (SEC) koji nalaže kompanijama u javnom vlasništvu da odmah objave kibernetičke incidente.

Pogođene kompanije moraju podnijeti izvještaje o učinku hakiranja u roku od četiri radna dana od otkrivanja incidenta, otkrivajući vrijeme, opseg i prirodu kršenja.

Midnight Blizzard je također poznat kao APT29 ili Cozy Bear i povezan je s ruskom špijunskom agencijom SVR, prema američkim dužnosnicima.

Hakerska grupa najpoznatija je po svojim upadima u Nacionalni odbor Demokratske stranke 2016.

Izvor: Agencije