Japan peta zemlja u historiji koja je spustila letjelicu na Mjesec

Japanska agencija za svemirska istraživanja misiju opisuje kao ‘veliku prekretnicu’ i veliki korak naprijed za buduća istraživanja svemira.

Japan teži većoj ulozi u istraživanju svemira (AFP)

Japan je postao peta zemlja na svijetu koja je uspjela spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec, nakon što je SLIM (pametni robot za istraživanje svemira) sletio na mjesečevu površinu, saopćila je Japanska agencija za svemirska istraživanja (JAXA) dodajući da je uspostavljena komunikacija sa sondom.

Dužnosnici Jaxe opisuju misiju kao “veliku prekretnicu” i veliki korak naprijed za buduća istraživanja svemira, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Meko slijetanje na Mjesec znači kontrolirano spuštanje svemirske letjelice na površinu, a da pritom ne dođe do značajne štete na letjelici ili njenim naučnim instrumentima.

‘Mjesečev snajper’

Nazvan “Mjesečev snajper”, SLIM je pokušao sletjeti unutar samo 100 metara od zadanog mjesta, za razliku od konvencionalne preciznosti koja se zna protezati na nekoliko kilometara. Naučnici još uvijek pokušavaju utvrditi je li to uspio.

JAXA je saopćila da je SLIM sletio na Zemljin satelit u subotu oko 12:20 sati po japanskom vremenu i da je komunikacija uspostavljena. Time je zasad ispunjen “minimalni nivo” uspjeha misije.

No, naučnici kažu da solarni generatori ne rade, pa se letjelica isključivo oslanja na baterije koje će se istrošiti.

JAXA dodaje da će ova tehnologija slijetanja postati moćan alat za buduća istraživanja brežuljkastih mjesečevih polova za koje se pretpostavlja da su potencijalni izvor kisika, goriva i vode, neophodnih faktora za podržavanje života. Nada da će ova nova tehnologija omogućiti spuštanja i na opasan, stjenovit teren.

Veća uloga u istraživanju svemira

SLIM će tokom kraćeg razdoblja proučavati površinu južno od Mora tišine. Cilj mu je mjesto u blizini malog udarnog kratera unutar ravnice poznate pod nazivom More nektara, za koju se pretpostavlja da je nastala prilikom drevne vulkanske aktivnosti. Tu će istraživati sastav stijena, što bi moglo pomoći u boljem razumijevanju nastanka i razvoja Mjeseca.

Do danas su samo četiri zemlje uspjele spustiti svemirsku letjelicu na Mjesec: SAD, bivši SSSR, Kina i Indija.

Japan teži većoj ulozi u istraživanju svemira kako bi sa SAD-om preduhitrio Kinu.

JAXA planira u narednih nekoliko godina poslati svog astronauta na Mjesec u okviru programa Artemis koji provodi NASA.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada