Nokia ulaže 360 miliona eura u projektiranje čipova

Glavni cilj projekta, koji će biti realiziran u Njemačkoj, je razvoj čipova za radio i optičke proizvode koji će se koristiti u budućim ‘5G-Advanced’ i 6G mobilnim komunikacijskim sistemima.

Nokia se nada da će novi mikroprocesori trošiti manje energije kako bi ispunili evropske klimatske ciljeve (EPA)

Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia najavio je 360 miliona eura ulaganja u istraživačke centre u Njemačkoj, istaknuvši da će mu težište biti na projektiranju mikročipova.

Nokia će novac uložiti u iduće četiri godine u centre u Ulmu i Nuernbergu, u okviru evropskog programa podrške projektima od zajedničkog interesa (IPCEI) koja će uključivati i subvencije vlade u Berlinu i saveznih zemalja Baden-Wuerttemberga i Bavarske, prenosi dpa.

Glavni cilj projekta je razvoj čipova za radio i optičke proizvode koji će se koristiti u budućim 5G-Advanced i 6G mobilnim komunikacijskim sistemima.

Nokia se nada da će novi mikroprocesori trošiti manje energije kako bi ispunili evropske klimatske ciljeve, pa blisko sarađuje s istraživačkim institutima i univerzitetima.

Prekretnica za finsku kompaniju

Projekt je prekretnica za Nokiju i za budućnost telekomunikacijskog sektora u Njemačkoj i Evropi, ukazao je Eleftherios Papadopoulos, menadžer za njemačko tržište.

„Ojačat će evropsku konkurentnost i inovativnu snagu, posebno u području mikroelektronike za buduće tehnologije kao što su 6G i umjetna inteligencija (AI)“, rekao je Papandopoulos.

Evropska komisija usvojila je program financiranja projekata od zajedničkog interesa u proljeće 2023. godine i planira do 8,1 milijardu eura bespovratnih subvencija za 68 projekata ukupno 56 kompanija s fokusom na mikroelektroniku i komunikacijsku tehnologiju u 14 zemalja EU-a.

Program su pripremile i prijavile Austrija, Češka, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Irska, Italija, Malta, Nizozemska, Poljska, Rumunija, Slovačka i Španija, prenosi Hina.

Izvor: Agencije