Apple pretekao Samsung po broju prodanih mobitela

Američka kompanija prodala je prošle godine 234 miliona uređaja, što znači da je svaki peti mobitel prodan u svijetu bio iPhone.

Prodaja mobitela smanjila se lani više od tri posto, uz isporučenih gotovo 1,2 milijarde uređaja, najmanje u 10 godina (Reuters)

Američki tehnološki div Apple pretekao je prodajom mobitela u 2023. godini južnokorejski Samsung i zasjeo na čelo svjetske liste, prema podacima istraživačke kompanije International Data Corporation (IDC).

Uz prodanih 234 miliona uređaja, Appleov udio u svjetskom tržištu mobitela dosegao je lani 20 posto, navodi BBC rezultate IDC-ovog istraživanja.

Samsung je na drugom mjestu s udjelom od 19,4 posto, a slijede kineski Xiaomi, Oppo i Transsion. Južnokorejska kompanija nedavno je upozorila da bi joj se dobit mogla smanjiti snažnije no što je bila prognozirala zbog kontinuirano slabe svjetske potražnje za potrošačkom elektronikom.

Smanjena prodaja mobitela

Prodaja mobitela smanjila se lani više od tri posto, uz isporučenih gotovo 1,2 milijarde uređaja, najmanje u 10 godina, utvrdio je IDC.

Tokom pandemije ljudi su naveliko kupovali nove modele, a sada smanjuju troškove zbog visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa, objašnjavaju analitičari specijalizirane savjetodavne kompanije, procijenivši da će se tržište oporaviti u ovoj godini.

Kineski Huawei nedavno je plasirao novu liniju mobitela, sa čipovima koje je sam razvio, procjenjuju analitičari, budući da je SAD domaćim kompanijama zabranio izvoz, pozivajući se na nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije