Kineska firma poslala u svemir najmoćniju raketu privatnog sektora

Raketa ‘Gravity-1’ lansirana je s broda nedaleko obale istočne provincije Shandong, a nosi tri satelita u orbitu.

Sposobnost rakete da bude lansirana s mora značajno povećava raspon potencijalnih lokacija za lansiranja, te umanjuje rizike za naseljena područja (Reuters)

Pekinški startup Orienspace uspješno je lansirao dosad najmoćniju raketu kineskog privatnog sektora, otvorivši put za buduća lansiranja u kojem su dosad dominirale državne kompanije.

Raketa „Gravity-1“ lansirana je s broda nedaleko obale istočne provincije Shandong, a nosi tri satelita u orbitu, objavio je Orienspace.

Kompaniju su 2020. osnovali veterani kineskih državnih svemirskih agencija, a „Gravity-1“ prvobitno je trebao biti lansiran u prvoj polovini prošle godine, podsjeća Reuters.

Raketa može nositi teret do 6,5 tona u niži dio Zemljine orbite, što je čini najmoćnijom letjelicom dosad neke privatne kineske kompanije.

Njena premijera mogla bi otvoriti put za druga komercijalna lansiranja satelita. Direktor Orienspacea prošle je godine objavio da je kompanija već dobila narudžbe za njih stotine.

Može ponijeti do 30 satelita

„Gravity-1“ u samo jednom lansiranju može ponijeti do 30 satelita. Orienspace tvrdi i da može organizirati lansiranje u manje od sedam dana, a u nekim slučajevima i za manje od 24 sata.

Sposobnost rakete da bude lansirana s mora značajno povećava raspon potencijalnih lokacija za lansiranja, te umanjuje rizike za naseljena područja.

Orienspace je peta kineska privatna kompanija koja je lansirala svoju raketu, nakon što su učinili i-Space, Galactic Energy, Space Pioneer i LandSpace, prenosi Hina.

Izvor: Agencije