NASA odgađa slanje ljudi na Mjesec

Misija, tokom koje će astronauti samo oblijetati oko Mjeseca, prolongirana je za septembar 2025, a godinu kasnije krenula bi misija s astronautima koji bi se trebali spustiti na Mjesečevu površinu.

Program 'Artemida' ima za cilj da uspostavi trajno prisustvo na Mjesecu, kako bi se pripremilo putovanje prve posade na Mars (Reuters)

Američka svemirska agencija (NASA) odgađa misiju „Artemida 3“, kojom je trebala poslati astronaute na Mjesec, prvi put od kraja misije Apolo 1972. godine, kao i misiju „Artemida 2“, tokom koje bi letjelica s posadom samo kružila oko Zemljinog prirodnog satelita, bez slijetanja.

„Prilagođavamo naš raspored. ‘Artemida 2’ bi trebala poletjeti u septembru 2025, a godinu kasnije i ‘Artemida 3'“, rekao je Bill Nelson, šef NASA-e. Prethodno, „Artemida 2“ je bila planirana za kraj 2024. godine, a „Artemida 3“ za kraj 2025. godine, podsjeća AFP.

„Bezbjednost je naš prvi prioritet“, rekao je Nelson i dodao da je ekipama potrebno više vremena.

Program „Artemida“ ima za cilj da uspostavi trajno prisustvo na Mjesecu, kako bi se pripremilo putovanje prve posade na Mars. Taj program je uspostavljen 2022. godine misijom „Artemida 1“ čija je svemirska letjelica Orion uspješno obletjela oko Mjeseca. Ta misija je bila bez posade.

Očekuje se da će misija „Artemida 2“ trajati desetak dana i sa četiri astronauta, tri Amerikanca i jednim Kanađaninom, koji će samo oblijetati Mjesec.

Problemi koje moraju riješiti

Izvještaj iz kancelarije generalnog inspektora agencije NASA, objavljen u novembru, ukazao je na nekoliko problema koji se moraju uzeti u obzir prije nego što ta misija krene.

Tokom misije „Artemida 1“, toplotni sloj koji štiti kapsulu Orion tokom njenog povratka u Zemljinu atmosferu se ponašao „na neočekivan način“, navedeno je u izvještaju. Osim toga, platforma koja se koristila za transport velike SLS rakete je „pretrpjela više štete nego što se očekivalo“.

„Artemida 3“ bi trebala biti prva misija koja će postaviti astronaute na površinu Mjeseca u više od 50 godina, ali dvije bitne komponente još nisu spremne – letjelica za slijetanje na Mjesec (lander), koja je naručena od svemirske kompanije SpaceX, i svemirska odijela prilagođena Mjesecu, čija je izrada povjerena kompanijama Axiom Space i Collins Aerospace.

Lander kompanije SpaceX treba biti modificirana verzija svemirske letjelice Starship, koju razvija kompanija milijardera Elona Muska. Međutim, prva dva leta Starshipa završila su eksplozijama 2023. godine, podsjeća Beta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada