Kanadskim sudijama zabranjeno korištenje umjetne inteligencije

Sud je naveo da AI ima moguće prednosti, ali i potencijal da naruši nezavisnost sudija i povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

Mašine neće shvatiti suptilne razlike kada se, na primjer, radi o izbjeglicama i studentskim vizama, koje bi čovjek mogao uzeti u obzir, rečeno je (Reuters - Ilustracija)

Kanadski savezni sud zabranio je sudijama korištenje umjetne inteligencije (AI) u donošenju odluka.

Sud je na svojoj web stranici naveo da AI ima moguće prednosti, kao što je ubrzavanje postupaka, ali i da ima potencijal da naruši nezavisnost sudija i povjerenje javnosti u pravosudni sistem, prenijela je Anadolija.

“Ovo je oblast koja zahtjeva veliki oprez. Bio bih uznemiren kada bih mislio da sudije koriste ChatGPT za pisanje svojih odluka ili da su na njihove odluke na bilo koji način utjecala AI mašine”, rekao je glavni sudija Paul Crampton za The Globe and Mail.

‘Nepoznata teritorija’

Rekao je da je AI nepoznata teritorija i da ne postoji dovoljno razumijevanja njihovih procesa.

Crampton je rekao da “mašine neće shvatiti” suptilne razlike kada se, na primjer, radi o izbjeglicama i studentskim vizama, koje bi čovjek mogao uzeti u obzir.

Drugi nedostatak je to što bi javnost mogla biti sumnjičava da sudije ne donose odluke na osnovu vaganja činjenica u predmetu, već samo klikom na dugme.

Izvor: Agencije