Duolingo gasi radna mjesta, ljude će zamijeniti AI

Firma sa sjedištem u Pittsburghu je potvrdila da nije otpustila nijednog zaposlenog na puno radno vrijeme, ali i da je pokušala pronaći alternativne uloge za sve honorarce koji su otpušteni.

Aplikacija za učenje jezika Dulingo ima 24,2 miliona aktivnih korisnika dnevno, kao i 5,8 miliona pretplatnika (Reuters)

Američka kompanija Duolingo, poznata po popularnoj aplikaciji za učenje jezika, otpustila je 10-ak posto svojih radnika koji su radili na osnovu ugovora po djelu i najavila da će više koristiti umjetnu inteligenciju (AI) u svom radu.

Firma sa sjedištem u Pittsburghu je potvrdila da nije otpustila nijednog zaposlenog na puno radno vrijeme, ali i da je pokušala pronaći alternativne uloge za sve saradnike koji su otpušteni, prenosi CNN.

„Generativna umjetna inteligencija omogućava da znatno brže stvaramo novi sadržaj“, napisao je Luis von Ahn, izvršni direktor Duolinga, u pismu poslanom ranije akcionarima firme.

I dalje će provjeravati umjetnu inteligenciju

Kompanija tvrdi da će zaposleni radnici i nadalje provjeravati rad koji je obavila umjetna inteligencija.

Aplikacija za učenje jezika Dulingo, prema vlastitim podacima, ima 24,2 miliona aktivnih korisnika dnevno, kao i 5,8 miliona pretplatnika, a u njenoj ponudi se nalazi više od 100 kurseva, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije