Putin zatražio ubrzanje razvoja umjetne inteligencije u Rusiji

Objava Kremlja dolazi u vrijeme kada ruska država jača svoju kontrolu nad digitalnim sektorom i sektorom visoke tehnologije u jeku sukoba u Ukrajini.

Ruski predsjednik želi da ubrza i uvođenje umjetne inteligencije u javna preduzeća (EPA - Ilustracija)

Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od vlade da ubrza razvoj umjetne inteligencije u Rusiji kako bi mogla da se takmiči sa zapadnim zemljama.

Prema dokumentu, objavljenom na stranicama Kremlja. Putin je zatražio da se do 2030. godine osigura uvođenje mjera za podršku aktivnosti centara za istraživanje u području umjetne inteligencije, javlja AFP.

Trka za razvojem umjetne inteligencije počela je posljednjih godina među najvećim svjetskim tehnološkim grupama kao što su američki Google i Microsoft te kineski internet gigant Baidu.

Objava Kremlja dolazi u vrijeme kada ruska država jača svoju kontrolu nad digitalnim sektorom i sektorom visoke tehnologije u jeku sukoba u Ukrajini.

Već predstavili robota koji govori

Prema „mapi puta“, Putin je preporučio niz mjera koje treba provesti kao što je oslobađanje saveznih sredstava za podršku istraživanja posebno o algoritmima za automatsko učenje, velikim jezičkim modelima, konvencionalnim robotima i superkompjuterima.

Ruski predsjednik također želi da ubrza uvođenje umjetne inteligencije u javna preduzeća. Firme koje hoće subvencije iz saveznog budžeta će imati obavezu da koriste umjetnu inteligenciju.

Konačno, od 2024. godine program Sistemi umjetne inteligencije će postati obavezan u visokoškolskoj nastavi, navodi se u dokumentu.

Beta podsjeća kako je kompanija Sber, jedan od ruskih lidera u novoj tehnologiji, prošlog aprila predstavila robota koji govori i pridružila se svjetskoj trci za tim sredstvima kreiranim na bazi umjetne inteligencije.

Izvor: Agencije