The Economist: ‘Ernie’ bot je kineski odgovor na ChatGPT

Britanski magazin navodi da novi kineski chatbot svojim korisnicima pruža pristrane informacije o Kini u različitim poljima, poput tvrdnje je COVID-19 nastao među američkim pušačima e-cigareta.

'Ernie' je zamisao kineskog tehnološkog giganta Baidua, kojeg godinama nadmašuju konkurentske kompanije (AP)

Kina je nedavno javnosti predstavila svoj chatbot koji pokreće umjetna inteligencija (AI) nazvan “Ernie”, piše britanski The Economist.

Časopis navodi da novi kineski chatbot svojim korisnicima pruža pristrane informacije o Kini u različitim poljima, poput tvrdnje je COVID-19 nastao među američkim pušačima e-cigareta u julu 2019. godine, a da se kasnije te godine proširio na kineski grad Wuhan preko američkih jastoga.

Što se tiče političkih pitanja, izvještaj The Economista kaže da “Ernie” prilično tih. Zbunjuju ga pitanja poput: “Ko je predsjednik Kine?” Također se činio zbunjeno na pitanje o imenu majke kineskog lidera Xi Jinpinga. “Ernie” ne odgovara na pitanja o nedostacima socijalizma i često pokušava preusmjeriti osjetljive razgovore, pišući: “Hajde da razgovaramo o nečem drugom.”

Britanski magazin u svom izvještaju kaže da “Erniejeva” suzdržanost da odgovori na takva pitanja neće predstavljati nikakav šok za kineske korisnike programa, jer su svjesni stroge cenzure interneta.

Proizvod tehnološkog giganta Baidua

“Ernie” je zamisao kineskog tehnološkog giganta Baidu, kojeg godinama nadmašuju konkurentske kompanije. Ali, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, kompanija sada počinje crtati svoj put za povratak u prvi plan.

U mjeri u kojoj uspije, to će reći mnogo o izgledima za kinesku tehnologiju, koja pati pod pritiskom američke kontrole izvoza i “rastućeg autoritarizma” predsjednika Xija, navodi list.

Prije deset godina, Baidu, koji upravlja najvećim kineskim pretraživačem, bio je trio sa Alibabom i Tencentom. Baidu nije ima neke značajnije konkurencije jer su strani pretraživači bili zabranjeni ili strogo cenzurisani.

Dominacija u pretraživanjima

Baidu, prema izvještaju, nikada nije izgubio svoju dominaciju u tehnološkom sektoru, jer i dalje čini više od 90 posto prometa internet pretrage u Kini. Međutim, promjene koje su se dogodile u tehnološkom krajoliku negativno su se odrazile na kompaniju.

Korisnici interneta u Kini mogu pristupiti webu putem super-aplikacija kao što je Tencentov WeChat.

Prema statistikama, Baiduovo uvođenje AI programa ponovo je izazvalo interesovanje za kompaniju. Njen program “Ernie” preuzet je milion puta u roku od 19 sati od objavljivanja, što je znatno bolji rezultat od onoga koji je postigao najpopularniji program generativne umjetne inteligencije ChatGPT – on je dostigao milion preuzimanja nakon pet dana.

Promjena paradigme

The Economist citira Robina Lija, generalnog direktora i suosnivača Baidua, koji je prošlog mjeseca rekao da je uvođenje umjetne inteligencije “promjena paradigme” za kompaniju i da je to promjena koja se nije dogodila preko noći.

Godine ulaganja pretvorile su Baidu u jednu od najnaprednijih AI kompanija u Kini, sa sistemom koji obuhvata dizajn čipova, okvir za duboko učenje, vlasničke modele i aplikacije.

Baidu je također učvrstio svoju poziciju najvećeg dobavljača AI oblaka u Kini i počeo je pružati prilagođena rešenja za kompanije koje žele AI modele dizajnirane za njih.

Izvor: Agencije