Japan poslao svemirsku letjelicu prema Mjesecu

Ako sve prođe u najboljem redu, Japan bi – nakon SSSR-a, SAD-a, Kine i Indije – početkom naredne godine trebao postati peta zemlja na svijetu čija je misija sletjela na Mjesec.

Japan planira poslati astronaute na Mjesec do kraja 2020-ih (Reuters)

Japan je lansirao svoju svemirsku letjelicu za istraživanje Mjeseca SLIM na domaćoj raketi H-IIA, otvarajući put da postane peta zemlja na svijetu koja će sletjeti na Mjesec.

Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA) objavila je da je raketa poletjela iz svemirskog centra Tanegashima u južnom Japanu prema planu i uspješno u svemir ponijela Pametan lander za istraživanje Mjeseca (SLIM). Nepovoljno vrijeme dovelo je do tri odgađanja lansiranja prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Nazvan „Mjesečev snajper“, Japan ima za cilj spustiti SLIM unutar 100 metara od svoje mete na površini Mjeseca. Očekuje se da će u misiji vrijednoj 100 miliona dolara lander sletjeti na Mjesec do februara.

Lansiranje je uslijedilo dvije sedmice nakon što je Indija postala četvrta nacija koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu na Mjesec sa svojom misijom Chandrayaan-3 na neistraženi južni Mjesečev pol.

Prethodila dva neuspješna lansiranja

Dva ranija japanska pokušaja slijetanja na Mjesec propala su prošle godine. JAXA je izgubila kontakt s landerom Omotenashi i odustala od pokušaja slijetanja u novembru. Hakuto-R Mission 1 lander, koji je napravio japanski startup iSpace, srušio se u aprilu dok se pokušavao spustiti na površinu Mjeseca.

Raketa H-IIA u četvrtak također nosi satelit X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), zajednički projekt JAXA-e, NASA-e i Evropske svemirske agencije.

Raketu je proizvela kompanija Mitsubishi, koja je i upravljala lansiranjem. Riječ je o 47-oj raketi H-IIA koju je Japan lansirao od 2001. godine, sa stopom uspješnosti od gotovo 98 posto.

JAXA je suspendirala lansiranje H-IIA sa SLIM-om na nekoliko mjeseci dok je istraživala neuspjeh svoje nove rakete H3 tokom njenog debija u martu.

Japan planira poslati astronaute na Mjesec do kraja 2020-ih, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada