Njemačka će koristiti fuziju za proizvodnju energije

U teoriji bi fuzijske eletrane trebale proizvoditi vrlo velike količine energije bez negativnog utjecaja na klimu.

U narednih pet godina bit će uloženo više od milijardu eura u istraživanje fuzije (EPA)

Njemačka će u narednih pet godina uložiti više od milijardu eura u istraživanje fuzije kako bi je iskoristila za proizvodnju energije, izjavila je ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinger.

“Fuzija nam pruža veliku priliku da riješimo sve svoje energetske probleme”, rekla je ona za agenciju dpa, prenosi Hina.

Više se ne postavlja pitanje hoće li fuzija ući u primjenu, već hoće li Njemačka sudjelovati u tom procesu, dodala je ministrica.

Moj je cilj da sudjelujemo, naglasila je Stark-Watzinger.

Najavila je 370 miliona eura podrške aktuelnim istraživanjima na Institutu za fiziku plazme (IPP), Tehnološkom institutu Karlsruhe (KIT) i Istraživačkom centru Juelich (FZJ) do 2028. godine.

Tranzicija na obnovljive izvore

Cilj je stvoriti “fuzijski ekosistem s industrijom” kako bi Njemačka što prije dobila fuzijsku elektranu, izjavila je Stark-Watzinger.

U dokumentu objavljenom u junu Ministarstvo obrazovanja i istraživanja je istaknulo sve veću potražnju za energijom i paralelnu traziciju na obnovljive izvore.

“Činjenica je da nam trebaju sigurni, cjenovno prihvatljivi izvori energije s neutralnom emisijom ugljien-dioksida, koji će osiguravati minimalnu količinu struje u mreži”, kaže Stark-Watzinger.

U teoriji bi fuzijske eletrane trebale proizvoditi vrlo velike količine energije bez negativnog uticaja na klimu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada