Facebook ‘gasi’ vijesti u Njemačkoj, Francuskoj i Britaniji

Odluka je donesena u skladu s Facebookovom strategijom usmjeravanja resursa na područja koja više zanimaju korisnike, tvrde u kompaniji.

Prema podacima Facebooka, informativni sadržaj čini manje od tri posto pregleda na platformi na globalnoj razini (Reuters)

Facebook je izvijestio da će početkom decembra ukinuti pregled vijesti (news feed) u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj i fokusirati se na kratke video-sadržaje, prenosi Hina.

Odluka je donesena u skladu s Facebookovom strategijom usmjeravanja resursa na područja koja više zanimaju korisnike, tvrde u kompaniji.

Korisnici posjećuju platformu u prvom redu radi društvenih veza i istraživanja interesa, a ne radi vijesti i političkog sadržaja, naglašavaju.

Prema podacima Facebooka, informativni sadržaj čini manje od tri posto pregleda na platformi na globalnom nivou.

Promjena neće utjecati na ostale Metine proizvode i usluge u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj i korisnici će i dalje moći pristupiti novinskim člancima kroz podijeljene poveznice.

Nema novih proizvoda prilagođenih izdavačima vijesti

Evropski izdavači zadržat će pristup svojim računima na Facebooku i rubrici Pages, koji im omogućuje objavu poveznica na sadržaj i usmjeravanje korisnika na web stranice.

Mogu koristiti i proizvode kao što su Reels i oglašavanje kako bi dosegli širu publiku i zadržali kompletan prihod od linkova na vanjske poveznice.

Facebook će poštovati ugovore s izdavačima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj dok ne isteknu, ali ne planira sklapati nove za objavu informativnog sadržaja na Facebook Newsu.

Ističu i da ne pripremaju nove proizvode posebno prilagođene izdavačima vijesti, napominjući istodobno da će ustrajati u povezivanju korisnika s pouzdanim informacijama.

Kompanija sarađuje s nezavisnim fact checkerima, koje je certificirala Međunarodna mreža za provjeru činjenica, u analizi i ocjeni potencijalnih viralnih dezinformacija u svojim aplikacijama, poručuju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada