Velika Britanija ukida zabranu gradnje novih vjetroelektrana

Podržavamo razvoj vjetroelektrana na kopnu tamo gdje postoji lokalna podrška, prepoznajući ga kao efikasan, jeftin i široko podržan izvor energije, objavila je britanska vlada.

Britanski premijer Rishi Sunak posljednjih devet mjeseci odgađao je odluku o tome hoće li ukinuti zabranu (EPA)

Velika Britanija će ove sedmice objaviti nove propise kojima će ukinuti efektivnu zabranu izgradnje novih vjetroelektrana na kopnu, javlja Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor.

Agencija navodi da je britanski premijer Rishi Sunak posljednjih devet mjeseci odgađao odluku o tome hoće li ukinuti de facto zabranu, nakon što je, kako se navodi, pod pritiskom zastupnika krajem prošle godine pokrenuo konsultacije o tome da lokalne zajednice izdaju saglasnost o novim projektima.

I dozvole za proizvodnju nafte i plina

Sunak se obavezao i da će dodijeliti 100 novih dozvola za proizvodnju nafte i plina u Sjevernom moru kao odgovor na zabrinutost za energetsku sigurnost, uprkos održavanju efektivne zabrane izgradnje vjetroelektrana na kopnu, jednog od najjeftinijih izvora energije u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.

„Podržavamo razvoj vjetroelektrana na kopnu tamo gdje postoji lokalna podrška, prepoznajući ga kao efikasan, jeftin i široko podržan izvor energije, dok je ključni dio pomoći u smanjenju oslanjanja Velike Britanije na uvoz skupih, stranih fosilnih goriva“, objavila je britanska vlada.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada