Novi iPhone vjerovatno sa USB-C punjačem, ‘lightning’ odlazi u historiju

Zakon Evropske unije zahtijeva od proizvođača telefona da implementiraju univerzalni konektor za punjenje telefona do decembra 2024. godine kako bi potrošači uštedili novac i smanjili otpad.

Većina novih Appleovih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se dugo protivila pravilu EU-a (Reuters)

Novi Appleov iPhone gotovo sigurno će imati USB-C punjač kada bude predstavljen 12. septembra, prenosi BBC. Mobilni uređaji ove kompanije trenutno koriste njen vlastiti lightning konektor, za razliku od većine konkurencije u svijetu.

Zakon Evropske unije zahtijeva od proizvođača telefona da implementiraju univerzalni konektor za punjenje telefona do decembra 2024. godine kako bi potrošači uštedili novac i smanjili otpad.

Većina novih Appleovih proizvoda, poput najnovijih iPada, već koriste USB-C, ali kompanija se protivila pravilu EU-a jer smatraju da stroge regulative koje nalažu samo jednu vrstu konektora guše inovacije umjesto da ih potiču.

Budući da se trenutni iPhone 14 sada čini posljednjim Appleovim uređajem koji ekskluzivno koristi lightning, ovo bi moglo označiti početak kraja za tu vrstu konektora.

Promjene će biti predstavljene za nekoliko dana

Promjene se očekuju u novim uređajima iPhone 15 i iPhone 15 Pro koji bi trebali biti predstavljeni sljedeće sedmice na godišnjem jesenjem promo događaju ove kompanije.

EU pravilo o zajedničkom punjaču pokriva elektroničke proizvode male i srednje veličine, uključujući: mobitele, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS (globalni sistem pozicioniranja) uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za videoigre i prijenosne zvučnike, podsjeća Fena.

Svaki od ovih koji se puni preko kabla morat će imati USB-C priključak, neovisno o tome ko proizvodi uređaje. Prijenosni računari (laptopi) također će se morati pridržavati pravila, ali proizvođači imaju više vremena za izmjene.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada